StoryEditor

Železiarne rokujú o akvizícii v Chorvátsku

Železiarne Podbrezová sa znova pokúšajú prevziať chorvátske Željezara v Sisaku. Zástupcovia železiarní sa včera stretli s predstaviteľmi Chorvátskej republiky a rokovali o možnosti kapitálového vstupu do fabriky. Túto informáciu potvrdil pre HN dôveryhodný zdroj, ktorý si želá zostať v anonymite.
Podbrezovské železiarne zatiaľ o obnovení záujmu o chorvátske Željezara oficiálne nehovoria a na informáciu HN ich šéf Vladimír Soták nemohol reagovať, keďže bol včera nedostupný. Jeho sekretariát redakciu HN odkázal na utorok s tým, že dnes sa Soták vráti zo "zahraničnej pracovnej cesty". Do Chorvátska odletel špeciálom z letiska Sliač.

Tretí pokus
Železiarne sa už o Željezara uchádzali dvakrát. Ich ozdravný projekt si však nezískal priazeň výberovej komisie, pretože na rozdiel od neskorších víťazov tendra nezaručoval udržanie práce pre všetkých vyše 1 700 zamestnancov. Železiarne videli v Sisaku priestor len pre štyristo zamestnancov.
Víťazom tendra sa v roku 2003 stala ruská spoločnosť Mechel Group. Rusi však od privatizačnej zmluvy o rok neskôr odstúpili a fabriku vrátili vláde v Záhrebe napriek tomu, že už do nej investovali dva milióny eur. Rusi si podobne ako Železiarne Podbrezová spočítali, že prezamestnanosť vo fabrike sa nedá utiahnuť.

Partnermi sú už dnes
"Vo fabrike Željezara v Sisaku sú veľmi silné odbory. Je možné, že ich podmienka neprepúšťať zostane vo výberových kritériách aj pri opakovanej snahe sprivatizovať ich," tvrdí zdroj blízky rokovaniam. Prezamestnanosť v podniku spolu s vysokou zadlženosťou spôsobili, že firma Željezara sa ocitla v konkurze.
Týždenník Trend vlani v septembri avizoval, že do úvahy pripadajú ďalšie rokovania o kapitálovom vstupe podbrezovských železiarní, no tentoraz nie z ich iniciatívy. Železiarne už s chorvátskou spoločnosťou spolupracujú, no len v oblasti predaja. Željezara svoje produkty predáva cez obchodnú sieť Železiarní Podbrezová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:26