StoryEditor

VSE a TEKO sa opäť dohodli

21.06.2005, 00:00
Východoslovenská energetika bude aj tento rok odoberať elektrinu od Teplárne Košice. Podobne ako vlani sa partneri dohodli na obchode s elektrickou energiou.

Východoslovenská energetika (VSE) bude aj v tomto roku odoberať elektrinu od Teplárne Košice (TEKO). Podobne ako vlani sa firmy dohodli na obchode s elektrickou energiou. VSE sa zaviazala odkúpiť počas roka takmer 220 gigawatthodín elektriny, TEKO sa zaviazala tento objem elektrickej energie dodať. VSE má tiež predkupné právo na ďalších 50 až 170 gigawatthodín, ktoré TEKO vyrobí a umiestni na trhu s elektrinou v priebehu roka.
"Presné množstvo bude závisieť od viacerých faktorov, napríklad od vývoja počasia, zaťaženia Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, ale aj od aktuálnej ceny. Elektrina z košickej teplárne bude v tomto roku tvoriť približne päť percent celkového nákupu VSE," informovala vedúca úseku marketingu a komunikácie Katarína Urbanová.
"Spolupráca s TEKO nám umožní udržiavať nízke náklady na nákup elektriny, čo je v konečnom dôsledku ďalší krok v prospech našich zákazníkov," povedal na margo zmluvy generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Východoslovenskej energetiky Carl-Ernst Giesting.
"Kombinovaný zdroj výroby tepla a elektrickej energie, akým je aj Tepláreň Košice, umožňuje efektívne vyrábať obidva produkty, čo má priaznivý vplyv na životné prostredie. Očakávame, že už v blízkej budúcnosti nám to prinesie pozitívne efekty. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví totiž v súlade s legislatívou Európskej únie pripravuje výnos, ktorým určí rozsah cenovej regulácie pri produkcii elektriny vyrábanej z obnoviteľných zdrojov a elektriny vyrábanej kombinovanou metódou. Bude to mať priaznivý dosah aj na ceny tepla pre obyvateľov Košíc," dodal predseda Predstavenstva TEKO Igor Kozák.
VSE odkupuje elektrinu z Teplárne Košice od 1. januára 2004. Tohtoročná zmluva medzi energetikmi a teplármi nadväzuje na podobnú dohodu z vlaňajška. Minulý rok mala VSE odobrať 390 gigawatthodín elektrickej energie, čo predstavuje takmer desať percent z celkového objemu elektriny, ktorú VSE ročne distribuujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:50