StoryEditor

Siderit bude recyklovať odpad z USSK

12.01.2006, 23:00
Spoločnosť Siderit, ktorá v Nižnej Slanej prevádzkuje jedinú slovenskú baňu a úpravňu železnej rudy, pripravuje spoločný projekt s U.S. Steel Košice. Pôjde o spracovanie oceliarenských a vysokopecných prachov a kalov na tzv. mikropelety.

Spoločnosť Siderit, ktorá v Nižnej Slanej prevádzkuje jedinú slovenskú baňu a úpravňu železnej rudy, pripravuje spoločný projekt s U.S. Steel Košice. Pôjde o spracovanie oceliarenských a vysokopecných prachov a kalov na tzv. mikropelety. Recykláciou týchto odpadov obohatených o železnorudný koncentrát získajú železiarne vsádzku do vysokých pecí a konvertorov.
Siderit je od vzniku hutníckeho kombinátu v Košiciach nepretržite jeho dodávateľom vsádzok pre vysoké pece. Železiarne odoberajú väčšinu jeho produkcie, čo ročne predstavuje 260- do 380-tisíc ton. "Letný prevádzkový pokus spracovania mikropeliet dopadol dobre a ich výroba by mala mať obojstranný prínos," povedal riaditeľ Sideritu Dušan Oravec. Firma si od spolupráce sľubuje predovšetkým väčšie využitie vlastných kapacít pri zníženej energetickej náročnosti výroby. Jej banské a výrobné prevádzky si v tejto súvislosti včera prezrel prezident U.S. Steel Košice David Lohr.
"Je to možno signál, že veci sa pohnú k lepšiemu," uviedol na margo návštevy konateľ Sideritu Vjačeslav Semenov. Firmu, ktorá už niekoľko rokov zápasí o prežitie, vlastnia ukrajinskí investori. Kúpili ju pred viac ako dvoma rokmi v rámci konkurzu na firmu Želba. Jej existenčnou otázkou sú ceny plynu. Tepelné spracovanie rudy je energeticky náročné a náklady na plyn tvoria vyše 40 percent celkových výrobných nákladov.
Problematika plynu nie je doriešená ani na rok 2006, uvádza vedenie Sideritu, ktorý má za sebou ťažké obdobie. Počas neho visela nad podnikom hrozba úplného odstavenia produkcie. Siderit je so 600 ľuďmi najväčším priemyselným zamestnávateľom v regióne Rožňavy. Vyhliadky na nasledujúce mesiace sú však optimistickejšie. Firma má podpísaný kontrakt na tento rok s U.S. Steelom a pripravený investičný plán. "Už niekoľko rokov žijeme z podstaty, bez obnovy a nutných investícií, čo sa nedá dlho vydržať," zdôraznil ekonomický riaditeľ podniku Ondrej Bolaček.
Na výmenu elektrofiltrov získala spoločnosť nenávratný príspevok od ministerstva životného prostredia vo výške polovice investičných nákladov. Akcia za 50 miliónov korún by tak mala baníkom zabezpečiť dodržiavanie emisných limitov Európskej únie. Ďalších vyše 300 miliónov chce firma vložiť do obnovy technológie, predovšetkým do úspory energií, nákupu banskej techniky a sprístupnenia nových zásob rudy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 14:04