StoryEditor

Plynový kartel nebude. Zatiaľ

11.04.2007, 00:00
Krajiny vyvážajúce plyn nemajú momentálne záujem vytvoriť tzv. plynárenský OPEC. Aspoň teraz nie. V budúcnosti však vznik kartelu už nie je vylúčený.

Krajiny vyvážajúce plyn nemajú momentálne záujem vytvoriť tzv. plynárenský OPEC. Aspoň teraz nie. Proti kartelu sa na dvojdňovej konferencii 15 štátov združených vo Fóre krajín vyvážajúcich plyn (GEFC) postavili najmä Katar a Egypt, no toto označenie odmietajú aj Irán a Rusko. Práve tie vyvolali znepokojenie v Európskej únii a USA po tom, čo Rusko dalo Európe pocítiť nedostatok plynu na začiatku roku 2006 po spore s Ukrajinou. K obavám potom prispeli aj návrhy prezidenta Ruska Vladimira Putina vo februári tohto roka, keď dal najavo, že svet by sa mal pripraviť na plynárenskú obdobu OPEC-u.
Na konferencii v katarskej Dohe síce tentoraz Rusko oznámilo, že žiadny dokument v takomto duchu podpísaný nebude, cieľom konferencie bola iba "stabilizácia cien zemného plynu". V budúcnosti však vznik kartelu už nie je vylúčený.
Podľa alžírskeho ministra energetiky Čákíba Chelila to teraz nie je ani možné. "Všetky kontrakty (pre plyn) sú úzko naviazané na ceny ropy," povedal pre Reuters. Okrem toho, dnešné ceny pre zemný plyn sa stanovujú na základe dlhodobých kontraktov (aj na 25 rokov) a zásob plynu je na svete nepomerne viac než ropy, čo možnosti kartelu komplikuje. Dodal však, že v dlhodobom meradle "to môže byť iné, keďže sa vytvorí nový trh so skvapalneným plynom".
Na rovnaký problém poukázal aj analytik Fadel Gheit z poradenskej spoločnosti Oppenheimer & Company. "Nikdy nehovorte nikdy. Pri vytvorení trhu so skvapalneným plynom bude spracovanie a transport plynu jednoduchší a lacnejší. Navyše, kartel neznamená úplnú kontrolu nad dodávkami, ale stačí mu ovplyvňovať ich množstvo do takej miery, aby si nad trhom udržal dostatočnú moc," citoval Gheita časopis BusinessWeek. Ako dodal, stačí si uvedomiť už terajšiu moc Ruska s jeho 22 percentami celosvetovej produkcie plynu. "Len teoreticky, ak by Gazprom zatvoril kohútiky do Európy, z bohatého Nemecka sa stane krajina tretieho sveta."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 06:34