StoryEditor

Société chce ďalšiu banku

21.02.2007, 23:00

O niektorú zo slovenských bánk má záujem francúzska banková skupina Société Générale. "Budeme pozorne sledovať váš trh. Ak bude niektorá banka na predaj za rozumnú cenu, určite máme záujem," potvrdil záujem pre HN výkonný riaditeľ skupiny Philippe Citerné.
Ako dodal, slovenský trh je pre nich zaujímavý z hľadiska jeho rýchleho rastu, sú zastúpení aj v okolitých krajinách. Prednedávnom sa im podobná akvizícia podarila v Chorvátsku, kde kúpili miestnu Splitsku Banku. "Najlepšie sú nákupy takých aktív, ktoré nie sú na predaj," vysvetlil Citerne.
Société Générale je vlastníkom českej trojky Komerčnej Banky, ktorá je matkou slovenskej Komerčnej Banky. Tá poskytuje služby len korporátnym klientom, na Slovensku má štyri pobočky. Rozvoj svojej vnučky alebo jej prienik na retailový trh však Francúzi neplánujú. "Slovenský trh je už pomerne nasýtený. Je lepšie kúpiť si klientov spolu s bankou, ako riskovať a míňať peniaze na priťahovanie nových," vysvetlil Citerne.
Francúzska skupina, ktorá v tendri na kúpu VÚB banky skončila druhá za talianskou Intesou, prejavila o odkúpenie banky záujem aj druhýkrát, vlani. Ako však Citerné dodal, taliansky bankový dom nemá záujem na odpredaji svojej slovenskej akvizície, napriek viacerým správam v médiách.
Société Générale vlani zvýšila oproti roku 2005 zisk o 18,6 percenta na 5,22 miliardy eur (178,7 miliardy korún). Po vlaňajších akvizíciách sú aktívni v 35 krajinách, s 22 miliónmi klientov. Je šiestou najväčšou bankou v eurozóne a piatou v krajinách strednej a východnej Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:08