StoryEditor

Penta vytvorila nový priemyselný park

14.07.2006, 00:00

Areál hlinikárne ZSNP v Žiari nad Hronom sa zmenil na priemyselný park. Finančná skupina Penta, z pozície nového majiteľa fabriky, popri jeho reštrukturalizácii vytvárala aj podmienky na podnikateľské aktivity iných firiem a získala nových, najmä zahraničných investorov.
Dnes v areáli hlinikární denne pracuje o takmer šesťsto zamestnancov viac ako v roku 2002, keď Penta v privatizácii získala ZSNP. Priemyselný park vznikol bez pomoci štátu. "V rámci ozdravného procesu a pri odčleňovaní podnikateľských aktivít kládla Penta dôraz na perspektívu, ktorú výrobným i nevýrobným činnostiam ponúkali potenciálni investori," povedal generálny riaditeľ ZSNP Peter Ondro.
Územie hnedého priemyselného parku je takmer totožné s územím areálu ZSNP. Rozprestiera sa v okrajovej časti Žiaru nad Hronom na 287 hektároch. Pracuje tam viac ako 4 700 zamestnancov v približne 180 firmách. Časť z nich tam má svoje sídlo, ďalší im poskytujú dodávateľské služby.
Svoje podnikateľské aktivity tu vyvíjajú domáce aj zahraničné spoločnosti - okrem ZSNP, ktorý je správcom areálu, aj Slovalco, Rautenbach Slovakia, švédska spoločnosť Sapa Profily či španielsky Fagor Ederlan. Orientujú sa na výrobu a spracovanie hliníka, strojársku a stavebnú výrobu a poskytovanie služieb. Vyrábajú odliatky pre automobilový priemysel aj iné priemyselné odvetvia, lisované hliníkové profily, hliníkové a laminátové tuby či slnečné kolektory.
Najväčšie spoločnosti dosahujú ročné tržby približne 20 miliárd korún. Podnikateľské aktivity všetkých spoločností pôsobiacich v priemyselnom parku sú ekologické.
V bezprostrednej blízkosti hnedého by mal onedlho vzniknúť aj vyše dvestohektárový zelený priemyselný park. Na jeho vybudovaní sa v auguste 2004 zmluvne dohodli zástupcovia ZSNP a radnice. Samotnú výstavbu má zabezpečovať mesto, ktoré v súčasnosti spracováva zastavovaciu štúdiu územia. Tá definuje potenciál využiteľnosti priestoru, jeho ekonomickú efektívnosť, ako aj optimálnu štruktúru výroby a poskytovaných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:02