StoryEditor

Danone si našetrilo na miliardové akvizície

18.08.2006, 00:00
Francúzsky potravinársky koncern Danone plánuje v najbližších rokoch uskutočniť viaceré akvizície. Na tie chce uvoľniť v najbližších troch až piatich rokoch od 500 miliónov do jednej miliardy eur (vyše 37,5 miliardy Sk) ročne. Cieľom je rozšíriť svoju sieť z terajších 40 do približne 80 štátov sveta a sústrediť sa tu najmä na výrobu potravín určených na zdravú výživu.

Francúzsky potravinársky koncern Danone plánuje v najbližších rokoch uskutočniť viaceré akvizície. Na tie chce podľa denníka Wall Street Journal uvoľniť v najbližších troch až piatich rokoch od pol do jednej miliardy eur ročne.
Americký denník včera citoval finančného riaditeľa firmy Antoina Giscarda d'Estainga, že Danone má záujem o získanie viacerých menších a stredne veľkých podnikov v Číne, Thajsku, Tunisku, Čile a v krajinách východnej Európy. Cieľom je rozšíriť sieť zo súčasných štyridsiatich na približne osemdesiat štátov sveta a sústrediť sa tu najmä na výrobu tých potravín, ktoré patria do takzvanej zdravej výživy.
Francúzska spoločnosť má najsmelšie plány má v Číne, kde chce podľa stránky ShareWatch.com zyvýšiť tržby z predaja mliečnych produktov zo súčasných dvanástich na 200 až 400 miliónov eur.
Danone nevylučuje ani prípadné spojenie s niektorou z farmaceutických firiem, aby ešte viac zvýšila produkciu zdravých potravín. Za prvý polrok vzrástol firme známej najmä výrobou jogurtov, mliečneho nápoja Actimel či stolovej vody Evian zisk na 704 miliónov eur, čo je dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu roka 2005, informovala agentúra Reuters.
Danone najnovšie nevylučuje ani rokovania s investormi o prípadnej priateľskej ponuke na svoje prevzatie, aj keď v najbližšom čase sa tým ešte nechce zaoberať. "Prvoradé je rozšíriť aktivity našej firmy v zahraničí," povedal Giscard d'Estaing.
Práve možná akvizícia samotnej Danone dostala firmu v minulom roku na prvé stránky svetovej ekonomickej tlače. Potom, čo sa objavili informácie, že o Danone má záujem americký nápojový gigant PepsiCo, v celom Francúzsku zavládla revolučná nálada. Ochranársky naladená vláda okamžite oznámila, že Danone je "národný poklad" a taký cudzincom nikdy nepredá.
PepsiCo však v skutočnosti vedenie Danone ani nekontaktovala. Napriek tomu ostáva firma zaujímavým cieľom na prevzatie, aj keď voči konkurencii má nízku trhovú kapitalizáciu 28 miliárd eur. Na porovnanie, trhová kapitalizácia konkurenčnej Nestlé je 105 miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 18:46