StoryEditor

Podnikateľkou roka je Španielka

17.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Európskou podnikateľkou roka sa v tohtoročnom rebríčku novín Financial Times a ich sesterského denníka Financial Times Deutschland stala Španielka Ana Patricia Botínová, šéfka finančného ústavu Banesto. Druhá skončila riaditeľka francúzskej energetickej spoločnosti Areva Anne Lauvergeonová.

Európskou podnikateľkou roka sa v tohtoročnom rebríčku novín Financial Times a ich sesterského denníka Financial Times Deutschland stala Španielka Ana Patricia Botínová, šéfka finančného ústavu Banesto. Druhá skončila riaditeľka francúzskej energetickej spoločnosti Areva Anne Lauvergeonová.
V rebríčku britského finančného denníka je celkovo 25 žien a o ich poradí rozhodla porota, ktorú tvorilo päť ľudí, mužov aj žien. Objavujú sa v ňom tak známe podnikateľky, ako aj ženy, o ktorých sa zatiaľ nepísalo vôbec alebo len veľmi málo. V zozname sú podnikateľky zo všetkých kútov Európy vrátane Turecka alebo Poľska. Česko ani Slovensko v ňom však zastúpenie nemajú.
Botínová sa na prvú priečku na tento rok posunula z druhého miesta, ktoré obsadila v minulom roku. To prvé pred rokom obsadila Sari Baldaufová z fínskej spoločnosti Nokia Networks. Baldaufová však z Nokie medzitým odišla a v súčasnosti v rebríčku nefiguruje. Naopak, Anne Lauvergeonová, ktorá v tomto roku obsadila druhé miesto, zasa nefigurovala v rebríčku minulý rok.
Botínová patrí medzi známejšie podnikateľky. Predtým pôsobila v americkej investičnej banke JPMorgan. Banesto je retailovou bankou, ktorá patrí do skupiny Santander. V jej rámci síce Botínová plní len okrajovú funkciu, no jej otec Emilio Botín skupine Santander šéfuje.
K známejším manažérkam patrí aj Rose Marie Bravová z firmy Burberry (9. miesto) napriek tomu, že na budúci rok spoločnosť opúšťa. Známa je tiež Clara Furseová (10. miesto), ktorá riadi Londýnsku burzu cenných papierov. Naopak, neznámymi manažérkami sú napríklad Linda Cooková (14) alebo Vivienne Coxová (21). Tie totiž nie sú priamo na pozícii generálnych riaditeliek, ale šéfujú iba divíziám v rámci väčšej skupiny.

Najúspešnejšie manažérky v Európe

Poradie Meno Spoločnosť
1. (2) Ana Patricia Botínová Banesto
2. (-) Anne Lauvergeonová Areva
3. (3) Valerie Goodingová Bupa
4. (-) Antonia Axson Johnsonová Axel Johnson
5. (9) Nancy McKinstryová Wolters Kluwer
6. (-) Heliane Canepaová Nobel Biocare
7. (8) Wanda Rapaczynská Agora
8. (7) Güler Sabanciová Sabanci Holding
9. (4) Rose Marie Bravová Burberry
10. (6) Clara Furseová London Stock Exchange
11. (22) Christina Stenbecková Stenbeck
12. (12) Sly Baileyová Trinity Mirror
13. (10) Pat O'Driscollová Northern Foods
14. (-) Linda Cooková Royal Dutch/Shell
15. (-) Stine Bosseová TrygVesta
16. (11) Amelie Fawcettová Morgan Stanley Intl
17. (15) Kate Swannová WH Smith
18. (5) Marie Ehrlingová TeliaSonera
19. (-) Laurence Danonová France Printemps
20. (-) Annika Falkengrenová SEB

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:46