StoryEditor

Poradenská firma H&R Block údajne klamala klientov

16.03.2006, 23:00
Americká spoločnosť H&R Block, najväčší poradca pri spracovaní daní v Spojených štátoch, čelí obvineniu z podvodného obchodovania so súkromnými dôchodkovými účtami, ktoré pripravili tisíce ľudí, väčšinou s nízkym príjmom, takmer o všetky peniaze. Spoločnosti hrozí pokuta 250 miliónov dolárov, okrem toho bude musieť klientom nahradiť škodu, ktorú im spôsobila.

Americká spoločnosť H&R Block, najväčší poradca pri spracovaní daní v Spojených štátoch, čelí obvineniu z podvodného obchodovania so súkromnými dôchodkovými účtami, ktoré pripravili tisíce ľudí, väčšinou s nízkym príjmom, takmer o všetky peniaze. Spoločnosti hrozí pokuta 250 miliónov dolárov, okrem toho bude musieť klientom nahradiť škodu, ktorú im spôsobila, uviedla agentúra Reuters.

Oklamaní klienti

Obžalobu proti firme vzniesol v stredu generálny prokurátor štátu New York Eliot Spitzer, ktorý obviňuje spoločnosť, že presvedčila takmer 500-tisíc klientov, aby investovali do individuálnych dôchodkových účtov, no "zabudla" ich informovať o výške poplatkov, ktoré boli spojené s ich správou. Oklamaní klienti museli platiť poplatky, ktoré boli vyššie než pripísaný úrok z investícií, upozornil Spitzer. "Výsledkom jej konania je fakt, že až 85 percent klientov prišlo takmer o všetky peniaze," dodal.
"H&R Block neposkytla rodinám presné informácie a nedostali šancu slobodnej voľby. Spoločnosť ich vďaka zatajeniu faktov potom presvedčila, aby si založili individuálne dôchodkové účty, ktorý hodnota sa v priebehu niekoľkých rokov len znižovala," upozornil generálny prokurátor. Minimálny vklad na účte bol stanovený na 300 dolárov. Za otvorenie účtu museli klienti zaplatiť 15 dolárov, ďalších 15 dolárov zaplatili v rámci ďalších poplatkov a 10 dolárov platili ročne za správu účtu. Napriek tomu spoločnosť prezentovala účet ako finančne výhodné sporenie na dôchodok.
Podľa informácií The New York Times sa vyšetrovanie dôchodkových účtov Express IRA začalo už v minulom roku, keď na jej praktiky upozornil jeden z jej daňových poradcov. Takmer 150-tisíc klientov vtedy pre nečestné praktiky firmy svoje účty zrušilo, no ani jeden z nich nebol informovaný o tom, že za ich zrušenie budú penalizovaní.
Ako príklad Spitzer uviedol skúsenosť 32-ročnej klientky, ktorá v roku 2002 vložila na účet základný vklad 300 dolárov, no po štyroch rokoch sa objem peňazí na jej účte výrazne znížil a zatiaľ čo na úrokoch dostala 10,29 dolára, poplatky za vedenie účtu boli 45 dolárov.
Spitzer ďalej vypočítal, že ak si 23-ročný klient vloží na účet 300 dolárov, keď pôjde do dôchodku vo veku 35 rokov, pri odpočítaní všetkých poplatkov mu na účte ostane len 25 dolárov, napísal New York Daily News.

H&R Block: Sme hrdí na náš produkt

H&R Block napriek podanej žalobe odmieta obvinenia a sporný účet naďalej propaguje.
"Veríme v náš produkt Express IRA a sme hrdí na to, aké možnosti poskytuje našim klientom," povedal na obhajobu firmy jej výkonný riaditeľ Mark A. Ernst. Ako dodal, spoločnosť je presvedčená, že svoj produkt na súde obháji, napísal Associated Press.
V žalobe, ktorú Spitzerova kancelária podala na súde v Manhattane, sa uvádza, že manažment spoločnosti vedel o tom, že ich klienti strácajú na účtoch Express IRA peniaze. Rovnakej žalobe čelí spoločnosť aj v Kansas City, kde ju na ňu podala právnická firma Lerach Coughlin Stoia Geller Rudman & Robbins. Napriek týmto obvineniam paradoxne v ten istý deň dostala spoločnosť súhlas na vytvorenie vlastnej sporiteľne.

Základné informácie o H&R Block

Sídlo spoločnosti: Kansas City
Prezident a výkonný riaditeľ: Mark Ernst
Tržby za rok 2005: 4,4 miliardy dolárov
Čistý zisk za rok 2005: 635 miliónov dolárov
Počet klientov: 16 miliónov
Počet poradenských centier v USA: 11 161
Najväčšie konkurenčné spoločnosti: Jackson Hewitt Tax Service, Liberty Tax Service

Zdroj: USA TODAY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:35