StoryEditor

Malé české pivovary vyvážajú viac

20.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Malé české pivovary pokračujú v úspešnom ťažení na zahraničné trhy. Členstvo v Európskej únii a odbúranie administratívnych bariér im umožnili za tohtoročné tri štvrťroky zvýšiť produkciu takmer o 16 percent. Celý český trh pritom vzrástol iba o 2,5 percenta.

Malé české pivovary pokračujú v úspešnom ťažení na zahraničné trhy. Členstvo v Európskej únii a odbúranie administratívnych bariér im umožnili za tohtoročné tri štvrťroky zvýšiť produkciu takmer o 16 percent. Celý český trh pritom vzrástol iba o 2,5 percenta. České pivo z produkcie malých pivovarov tak vo veľkom preniklo nielen do lacných, predovšetkým nemeckých obchodných reťazcov, ale aj do cenovo náročnejších obchodov a reštaurácií.
Český trh je podľa prezidenta Českého zväzu pivovarov a sladovní Jana Veselého nasýtený a jedinou šancou na rast je preto export. "Kto má ruky a nohy, vyváža," hodnotí situáciu Veselý. Túto stratégiu podľa neho využívajú veľkí aj malí výrobcovia, ale napriek tomu, že v množstve vyvezeného piva stále dominuje trojica Plzeňský Prazdroj, Staropramen a Budvar, najväčší podiel na vývoze zaznamenali malí producenti s ročnou produkciou do 200-tisíc hektolitrov.
Exportné čísla výrazne zvýšil napríklad Městský pivovar Platan Protivín, ktorý zvýšil vývoz z minuloročných 2-tisíc hektolitrov na tohtoročných asi 40-tisíc, na desatinu celkovej produkcie. Takmer polovicu celej produkcie už vyváža aj Pivovar Nová Paka, kde export zvýšil tento rok výrobu zo 46-tisíc na 58-tisíc hektolitrov. Lobkowiczký pivovar vo Vysokom Chlumci vyváža teraz 80 percent produkcie a export predstavuje 60 percent tržieb.
Mnohí manažéri však varujú pred lacným optimizmom. Iba export klesajúci počet pivovarov v Česku nezastaví. "Buďme realisti. Pre stabilitu býva kľúčový vždy miestny trh a pozícia danej značky. Preto počítam, že ešte minimálne päť pivovarov skončí," nerobí si ilúzie riaditeľ Platanu Jaroslav Kovaříček. Argumentuje predovšetkým stagnujúcou spotrebou piva v Česku. Pritom Platanu sa tento rok darí. Do zahraničia, predovšetkým na Slovensko a do Maďarska, sa dostal cez veľké nadnárodné obchodné reťazce hlavne vďaka cene. To so sebou nesie aj riziko. "O rok nás môže nahradiť pivo z Poľska, Rumunska alebo Bulharska," dodal Kovaříček.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 10:38