StoryEditor

Kia spúšťa sériovú výrobu

06.12.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Kórejská automobilka Kia Motors spustí dnes v závode pri Žiline sériovú výrobu. S výstavbou fabriky, v ktorej má časom asi tritisíc zamestnancov vyrábať tristotisíc áut ročne, sa začalo pred viac než dvoma rokmi. Skúšobná prevádzka sa rozbehla tento rok v lete.
Automobilka zrejme spustí sériovú výrobu bez kolaudácie lakovne a čistiarne odpadových vôd. Povolenia na prevádzku týchto objektov sa vraj len pripravujú. Automobilka problémy odmietla komentovať. V minulosti však argumentovala tým, že za problémy je zodpovedný štát, ktorý jej neskoro odovzdal pozemky pod závod.
Stavební kontrolóri už v minulosti dali Kii pokutu 1,2 milióna korún za to, že stavala bez stavebných povolení lisovňu, zvarovňu, lakovňu a dočasné zariadenie staveniska.
Kia sa tento rok sťažovala, že predošlá vláda napriek prísľubu zamietla udeliť širšiu štátnu pomoc. Zástupcovia kórejskej spoločnosti nedávno požiadali vládny kabinet Roberta Fica, aby sa týmto problémom zaoberal. Splniť sa nepodarí asi ani záväzok, podľa ktorého by mala byť čoskoro dokončená diaľnica medzi Bratislavou a Žilinou.
V závode zatiaľ pracuje okolo 1 600 ľudí. V budúcom roku by mal tento počet stúpnuť na 2 200 pracovníkov, cieľový stav 3 000 zamestnancov by sa mal naplniť v roku 2009. O prácu vo fabrike zatiaľ vraj prejavilo záujem asi 20 000 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 03:30