StoryEditor

Nestlé už vedie aj na trhu so zmrzlinou

22.01.2006, 23:00
Výkonnému riaditeľovi najväčšej potravinárskej spoločnosti na svete, Nestlé, sa nakoniec podarilo dostať firmu na prvé miesto aj v sektore, kde kedysi začínal. Bývalý predajca zmrzliny Peter Brabeck dokázal minulý týždeň prevzatím zvyšného podielu amerického výrobcu tohto produktu Dreyer's Grand Ice Cream Holdings urobiť z najväčšej potravinárskej spoločnosti aj najväčšieho výrobcu zmrzliny na svete.

Výkonnému riaditeľovi najväčšej potravinárskej spoločnosti na svete, Nestlé, sa nakoniec podarilo dostať firmu na prvé miesto aj v sektore, kde kedysi začínal. Bývalý predajca zmrzliny Peter Brabeck dokázal minulý týždeň prevzatím zvyšného podielu amerického výrobcu tohto produktu Dreyer's Grand Ice Cream Holdings urobiť z najväčšej potravinárskej spoločnosti aj najväčšieho výrobcu zmrzliny na svete. Okrem zmrzliny je lídrom v produkcii detskej výživy a jedným z najväčších výrobcov dehydrovaných polievok a prísad do jedál.
Ako pre agentúru Reuters uviedla analytická spoločnosť ACNielsen, prevzatie zvyšných 33 percent Dreyer's Grand (prvých 67 percent spoločnosti kúpila Nestlé ešte v roku 2003) zvýši podiel švajčiarskeho giganta na americkom trhu zmrzliny na 23 percent. Z celosvetového hľadiska bude Nestlé kontrolovať 17,5 percenta tohto trhu, čím odsunie na druhé miesto konkurenčný Unilever, výrobcu zmrzlinových krémov Magnum, Cornetto a Ben & Jerry's. Nestlé je vo svete známa najmä značkami Schöller a Moevenpick. Že nejde o zanedbateľný potravinársky sektor, potvrdzuje fakt, že celosvetový trh so zmrzlinou dosahuje ročnú hodnotu okolo 38 miliárd eur. S týmto vedomím firma kúpila v decembri grécku spoločnosť Delta Ice Cream za 240 miliónov eur a oznámila, že vytvorí s francúzskou firmou Lactalis spoločný podnik na produkciu mrazených mliečnych výrobkov.
Ako uviedla BBC, pôvodom Rakúšan Peter Brabeck po prevzatí vedenia spoločnosti v roku 1997 (minulý rok sa zároveň stal predsedom predstavenstva) rozhodol o zameraní sa na produkty s vyššou maržou, ako sú hlavne výrobky s vysokou nutričnou hodnotou a spoločnosť začína postupne upúšťať od pôvodného zamerania spracovateľa surovín ako kakao, káva či mlieko. V tomto roku má firma v pláne uviesť na európsky trh zmrzlinový krém firmy Dreyer's Slow Churned Light, ktorý obsahuje iba polovicu tuku oproti tradičným zmrzlinám a v USA sa už úspešne predáva. Po Európe by potom mali nasledovať ďalšie oblasti. Vedenie firmy zároveň uviedlo, že Nestlé je pripravená prispieť 500 miliónmi eur do fondu na vývoj nových technológií produkujúcich nutrične kvalitnejšie potraviny.

Agresívne metódy narážajú na odpor
Nestlé založil ešte v roku 1866 lekárnik Henri Nestlé na výrobu umelej dojčenskej výživy a od tých čias sa prepracovala agresívnymi akvizíciami na potravinársky vrchol. Jej metódy sa nestretli vždy s pochopením. Ako uviedla stránka www.oligopolywatch, najmä v krajinách tzv. tretieho sveta bola firma v minulosti obviňovaná za agresívny predaj svojich výrobkov, ktorý mal vysoký finančný dosah na chudobné obyvateľstvo a spôsoboval podvýživu dojčatám v dôsledku zrieďovania detskej výživy. Firma uviedla, že za ostatné roky marketingové praktiky zmenila, najnovšie sa však dostala do ďalšieho konfliktu. Tentoraz s austrálskou firmou Unistraw, ktorá na Nestlé podala v Británii podľa stránky nutraingredients.com žalobu za krádež patentu v prípade tzv. ochucovacích slamiek. Slamky obsahujú rôzne ochutené granule, ktoré pri pití dodávajú danú chuť obyčajnému mlieku v škatuľke. Slamky známe ako sippah ako prvá uviedla na trh v novembri 2005 Unistraw, krátko nato však zistila, že Nestlé plánuje uviesť prakticky rovnaký produkt s názvom Nesquik Magic Straw. Unistraw pritom uviedla, že technológia výroby slamiek nebola zverejnená a Nestlé, s ktorou rokovala ešte v roku 2002 o komercializácii slamiek, porušila dohodu o nezverejňovaní a nepoužívaní technológie, na ktorú má práva len Unistraw. Firma teraz žiada odškodné vo výške niekoľkých miliónov dolárov a stiahnutie všetkých výrobkov tohto druhu od Nestlé z trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:32