StoryEditor

Harry Potter čaruje aj z peračníkov

11.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Školáci, ktorým sa krátia letné prázdniny, majú na svojich zošitoch, peračníkoch či taškách najradšej obrázky filmového čarodejníckeho učňa Harryho Pottera alebo hrdinov z kreslených filmov.

Školáci, ktorým sa už krátia letné prázdniny, majú na svojich zošitoch, peračníkoch či taškách najradšej obrázky filmového čarodejníckeho učňa Harryho Pottera alebo hrdinov z kreslených filmov. Vyplýva to z ankety medzi predajcami školských potrieb, výrobcami a rodičmi. V Česku tento rok vystriedali vlaňajšieho suveréna v obľúbenosti -- Shreka -- postavy z filmu Piráti Karibiku a animovaného príbehu Autá.
"Veľmi dobre sa predávajú školské pomôcky s obrázkami Harryho Pottera, dievčatá majú dlhodobo rady aj Popolušku a Barbie," povedala Beáta Vrchovská z prievidzského obchodu Daffer. Záujem je aj o rôzne zvieratká -- psíkov a mačičky, dodala.
Budúci druhák Jurko Koštial zo Zvolena by si však na zošitoch či peračníku vedel predstaviť aj podobizne obľúbených futbalistov. "Tento školský rok by som však chcel mať obrázky nejakých áut a motoriek," povedal. Potvrdila to aj jeho mama Katarína, podľa ktorej už Jurko o Harryho Pottera stráca záujem.
V školách sa v predchádzajúcom školskom roku často objavoval zelený obor Shrek, obľúbení boli aj speváci z televíznej šou SuperStar a indiánska kreslená princezná Pocahontas, konštatovala zástupkyňa riaditeľa jednej z trnavských základných škôl Zuzana Benicková.
Na aktuálne trendy sa snažia reagovať aj výrobcovia, povedala Eva Levrincová z firmy Notes v Slavošovciach pri Rožňave. "Pri výbere obrázkových motívov vychádzame zo skúseností, pretože dopredu je ťažké odhadnúť, o čo budú mať deti záujem," dodala. Práva na tlač filmových motívov si firma kupuje u špecializovaných agentúr.
Školské potreby sa podľa obchodníkov predávajú najmä koncom augusta a v septembri. "Je to vyslovene sezónna záležitosť," povedala o ich výrobe Levrincová.
Za súpravu predpísaných zošitov zaplatí rodič prváka asi dvesto korún, približne rovnako stoja aj zošity pre starších žiakov, vyčíslila približné náklady na vybavenie školáka Benicková. "Zošity však objednávame na základe záujmu rodičov z veľkoskladu, takže máme zľavu," dodala.
Medzi siedmimi zošitmi, ktoré by prvák mal mať, sú aj špeciálne s predtlačenými vzormi písmen a jeden veľký pracovný, vysvetlila Anna Fašungová zo základnej školy na Jeséniovej ulici v Bratislave.
Okrem toho však musí rodič počítať s výdavkami na prezuvky, oblečenie na telesnú výchovu, peračníky, písacie potreby či na pomôcky na výtvarnú výchovu. "Chýbať, samozrejme, nemôže školská taška, obaly na knihy a ďalšie drobnosti, takže je toho dosť," tvrdí Katarína Koštialová.
Pri výbere týchto vecí podľa nej má rodič voľnejšiu ruku než v minulosti a dokonca aj v porovnaní so susedným Rakúskom. "Mám tam priateľku, ktorá má dieťa v rovnakom veku, ako ja. Tam sú všetky potrebné veci presne predpísané," dodala.
Školské tašky je možné podľa ponúk uverejnených na internetových stránkach kúpiť v cene do päťsto korún, celkové náklady na kúpu všetkých pomôcok pre školáka sa podľa odhadov pohybujú medzi tisíc a dvetisíc korunami.
Podobná situácia je aj v Česku, od júla tam však začal štát rodičom prvákov vyplácať príspevok tisíc českých korún, teda vyše 1 300 slovenských korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:18