StoryEditor

Odklad Windows Vista zlepší jeho bezpečnosť

22.03.2006, 23:00

Pôvodne chcel Microsoft uviesť nový operačný systém na trh už v druhej polovici tohto roka, teraz sa však na trhu objaví až po kľúčovom povianočnom období, ktoré býva pre spoločnosti najpriaznivejším.
Analytici varujú, že odklad môže mať nepriaznivý dosah na ďalšie firmy v technologickom sektore, napísala agentúra AFP.
Napriek odkladu americká spoločnosť prisľúbila, že pre podnikové využitie poskytne Windows Vista ešte v novembri tohto roka, informoval o zámeroch firmy zástupca divízie Platforms & Service Division Jim Allchim.
Microsoft odôvodňuje posunutie uvedenia na trh snahou o zlepšenie kvality, predovšetkým v oblasti bezpečnosti. Navyše aj niektorí výrobcovia počítačov boli proti začiatku predaja pred Vianocami, pretože nová verzia operačného systému by podľa nich mohla spôsobiť nestabilitu na trhu. Vista, ktorá je prvou veľkou inováciou operačného systému od uvedenia Windows XP pred piatimi rokmi, by sa mala dostať na trh v šiestich verziách. Nový operačný systém sa mal pôvodne volať Windows Longhom, Microsoft ho však ešte vlani premenoval na Vista.
Okrem vyššej bezpečnosti Vista ponúkne taký výber nastavení, ktorý umožní, že okná budú vyzerať priehľadne, takže užívateľ bude vidieť i to, čo je pod aktívnym oknom. Tento systém umožní aj sledovať a nahrávať obsah televízneho vysielania s vysokým rozlíšením.


Odklad zaskočil výrobcov čipov a počítačov

Podľa agentúry Reuters analytici predpokladajú, že spotrebitelia budú ochotní počkať na nový operačný systém, než si kúpia nový počítač.
Aj preto bude druhý polrok pre výrobcov počítačov ťažším než pôvodne očakávali. Táto zmeny bude mať negatívny vplyv najmä na ázijských producentov pamäťových čipov, ktorí počítali s tým, že Windows Vista im výrazne zvýši dopyt po štandardných pamäťových čipoch, ktoré sa používajú v osobných počítačoch, uviedol Kim Hyun-tae, manažér zo spoločnosti Landmark Investment Management. Vista si bude vyžadovať dvakrát takú pamäťovú kapacitu než jej predchodcovia, uviedol analytik Joširiho Šimada. Odklad mierne zaskočil aj najväčšieho výrobcu počítačov na svete spoločnosť Dell Inc., ktorý v minulom roku sklamal svojimi výsledkami investorov a očakával, že jej rast podporí práve uvedenie nového operačného systému. Spoločnosť Dell počítala, že uvedenie nového operačného systému naštartuje aj predaj PC na konci tohto roka, uviedol jej hovorca. Do akej miery bude mať odklad vplyv na jej tržby odmietol povedať, napísal Associated Press. Odklad sa podľa Reuters pravdepodobne dotkne aj ďalších spoločností vrátane Hewlett-Packard, Gateway Inc a Samsung Electronics. Rovnako ovplyvní aj dodávateľské siete v technologickej oblasti.


Vista môže zlepšiť výkonnosť podniku

Odborníci predpokladajú, že po úspešnom zavedení nového systému sa Microsoft opäť vráti k rastu. Akcie amerického softvérové gigantu vykázali za posledných päť rokov minimálne zmeny, čo väčšine jej akcionárov nevyhovuje. Operačný systém Windows je súčasťou odhadom asi 90 percent osobných počítačov a na tržbách Microsoftu sa podieľa najvyšším podielom.
"Windows Vista je v princípe pripravený na spustenie, Microsoft však uprednostňuje kvalitu aj na úkor oneskorenia projektu," vysvetlil Allchin
Analytici sú presvedčení, že z krátkodobého pohľadu je odklad predaja pre nich sklamaním, z dlhodobého hľadiska sú presvedčení, že vyhliadky Microsoftu sú v tomto smere veľmi dobré. Očakávame, že široká ponuka nových produktov bude znamenať aj zlepšenie výkonnosti podniku a tým aj vytvorenie lepších podmienok na vývoj jeho akcií, dodávajú.
Po zverejnení správy sa akcie koncernu Microsoft oslabili takmer o tri percentá. Naopak, akcie jeho konkurenta, spoločnosti Apple Computer Inc., ktorej počítače pracujú s vlastným operačným systémom, vzrástli o jedno percento.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:56