StoryEditor

FNM zametal vo Východoslovenskej energetike

10.01.2006, 23:00

Fond národného majetku, majoritný akcionár Východoslovenskej energetiky (VSE), včera na mimoriadnom valnom zhromaždení presadil personálne zmeny vo vrcholných orgánoch firmy. Akcionári odvolali podpredsedu predstavenstva Petra Oravského a na jeho miesto schválili Stanislava Zichu. Novým predsedom dozornej rady sa namiesto Michala Duranku stal Imrich Hamarčák, primátor Stropkova. Doterajších členov dozornej rady Antona Nováka a Stanislava Kočiša nahradili Ján Labaš a Jozef Krulčik.
Hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová vysvetlila, že fond len akceptroval návrhy ministerstva hospodárstva na personálne zmeny. "Sú v záujme bezproblémového a čo najrýchlejšieho ukončenia privatizácie VSE," dodala.
VSE je dodávateľom a distributérom elektriny na území Košického, Prešovského a časti Banskobystrického kraja. Spoločnosť má vyše 600-tisíc zákazníkov a jej zásobovacia oblasť je na území asi 16-tisíc hektárov. V roku 2004 predala vyše 4,8 terrawatthodiny elektriny. FNM vlastní 51 percent akcií VSE, zvyšok je od januára 2003 v rukách nemeckej energetickej firmy RWE Energy.
Porada ekonomických ministrov pred niekoľkými dňami odporučila kabinetu, aby v prípade doprivatizácie Stredoslovenskej energetiky a VSE ponúkla 41-percentné balíky akcií doterajším zahraničným vlastníkom minoritných podielov, ktorí ne ne majú predkupné právo. Doprivatizácia by mala trvať dva až tri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:08