StoryEditor

U.S. Steel sa obzerá po rude a uhlí

29.06.2005, 00:00
"Na hlavnom trhu s oceľou v strednej Európe je situácia dobrá, dopyt však nie je až taký silný ako vlani. Ale ešte stále to je dobré. To isté možno povedať aj o severnej Amerike a Číne. Trošku to škrípe v západnej Európe," hodnotí situáciu na trhu s oceľou prezident United States Steel Corporation John P. Surma.

Ako hodnotíte situáciu na oceliarskych trhoch?
-- Na hlavnom trhu s oceľou v strednej Európe je situácia dobrá, dopyt však nie je až taký silný ako vlani. Ale ešte stále to je dobré. To isté možno povedať aj o Severnej Amerike a Číne. Trošku to škrípe v západnej Európe. Všetci výrobcovia sa snažia spracovať zásoby z minulého roka, ale vo všeobecnosti je situácia na trhu dobrá.

V strednej a vo východnej Európe je stále živo, jedna akvizícia strieda druhú. Aktivizuje sa najmä indický LNM. Pripravuje niečo aj U.S. Steel?
-- Áno, máme záujem o ďalšie teritóriá a spoločnosti. Naším zámerom je však najmä oblasť železnej rudy a uhlia, teda surovinovej základne, či už je to v Česku, Poľsku, ale aj na Ukrajine a v Rusku. Vo všetkých týchto krajinách sme rozbehli isté aktivity, ale nie sú to ešte nejaké konkrétne veci, o ktorých by sme už teraz mohli hovoriť.

Prezreli ste si stavbu zimného štadióna Steel Arena v Košiciach, ktorú podporujú aj vaše oceliarne. Čo na ňu hovoríte?
-- Navštívil som ju už pred rokom. Je to naozaj nádherná budova. Ja ako hokejista a otec troch hokejistov by som v nej veľmi rád hrával. Mám z nej veľmi dobrý pocit.

Súhlasíte teda s tým, že značná časť z dodatočného zdanenia USSK za nadprodukciu ocele z minulého roka -- asi 250 miliónov korún -- išla správnym smerom?
-- Určite. Hovorili sme o tom s premiérom Dzurindom a poprosili sme ho, aby tie peniaze opäť išli týmto smerom. Reakcie premiéra boli veľmi dobré, preto dúfame, že sa to zas podarí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 02:24