StoryEditor

Nemci postavia paroplyn

21.03.2007, 23:00

Nemecká spoločnosť E.ON, ktorá včera oznámila, že by chcela postaviť u nás atómovú elektráreň, zároveň prezradila, že v Malženiciach pri Trnave vybuduje paroplynový cyklus. Investícia nemeckého koncernu by sa mala pohybovať okolo 200 miliónov eur, čo je asi 6,6 miliardy korún.
Elektráreň na plyn, ktorú chce E.ON začať stavať ešte v tomto roku, by mala mať výkon 400 megawattov. Uviedol to predseda predstavenstva spoločnosti E.ON Johannes Teyssen po stredajšom stretnutí s premiérom Robertom Ficom. Koncern už u nás pôsobí -- vlastní 40-percentný podiel v Západoslovenskej energetike.
Paroplyn je medzi investormi v energetike čoraz populárnejší. Elektráreň, ktorá vyrába energiu z vody premenenej na paru zohriatím zemným plynom, stavia napríklad aj skupina podnikateľov združená okolo Slavomíra Hatinu v spoločnosti Slovintegra. "Hatinovci" by spolu s partnerskou firmou Adato chceli svoj paroplyn dokončiť už v lete.
O dva roky bude nový paroplynový cyklus aj v Želiezovciach. Za 100 miliónov eur ho tam postaví firma Makal. Paroplyn by mal zásobovať pripravovaný priemyselný park v neďalekej obci Čaka a časť vyprodukovanej energie je určená na predaj do verejnej siete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:11