StoryEditor

V Křižíku je všetko po starom. Nepredaný!

24.02.2005, 23:00
Situácia okolo prešovského výrobcu elektromerov Křižík, ktorý je v konkurze od mája 2003, už pripomína tragikomédiu. Ani včerajšie kolo veriteľských schôdzí, od októbra 2003 ich bolo viac ako desať, nerozhodlo o predaji podniku. Schôdza už tradične nebola uznášaniaschopná.

Situácia okolo prešovského výrobcu elektromerov Křižík, ktorý je od mája 2003 v konkurze, už pripomína tragikomédiu. Ani včerajšie kolo veriteľských schôdzí -- od októbra 2003 ich bolo viac ako desať -- nerozhodlo o predaji podniku. Schôdza už tradične nebola uznášaniaschopná. Zúčastnilo sa na nej dokonca menej veriteľov ako v predchádzajúcom kole začiatkom februára.
Do predpísaného počtu 30 percent prihlásených pohľadávok chýbalo necelých 6 percent. Neprišli opäť veriteľské banky Istrobanka, VÚB banka a Komerčná banka, ale ani Sociálna poisťovňa. Práve Sociálna poisťovňa by podľa správcu konkurznej podstaty Michala Pirníka mala mať záujem o predaj podniku, keďže sa má konať vo verejnom záujme. "Má uznanú pohľadávku 14,5 milióna korún, preto nemá na neúčasť dôvod," zdôraznil.
Sociálna poisťovňa odmieta, že nekoná vo verejnom záujme. Podľa Adely Štrpkovej z odboru komunikácie s verejnosťou pohľadávka uznaná Sociálnej poisťovni predstavuje 14,5 milióna korún, čo je 1,76 percenta z prihlásených, resp. 17,61 percenta z uznaných pohľadávok. "Tento pomer prihlásenej a uznanej pohľadávky svedčí o neštandardnom stave v tomto konkurznom konaní. Aj preto sme si podrobne preverili celý priebeh konania a dospeli sme k záveru, že konanie je zmanipulované. Až do ukončenia incidenčného sporu správcu konkurznej podstaty s majoritným veriteľom sa nebudeme zúčastňovať na schôdzach konkurzných veriteľov Křižíka," povedal podpredseda Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne Gabriel Cseri. Ako dodal, svoje práva si začnú uplatňovať až vtedy, keď nastane štandardná situácia.
Karl-Heinz Welzbacher, konateľ firmy Beckenbach SK, ktorá prejavila vážny záujem o kúpu Křižíka, je postojom veriteľov nepríjemne prekvapený. Firma však má aj ďalej záujem o kúpu prešovského podniku. "Pri takomto postoji veriteľov nevidíme reálnu šancu na rýchle dotiahnutie našej investície v tomto areáli, preto sme sa rozhodli písomne osloviť predsedu vlády, ministra hospodárstva, štátnu agentúru SARIO a tiež ministra práce," informoval konateľ.
Ukončenie konkurzu tejto kedysi významnej fabriky v Prešove podporuje i Prešovský samosprávny kraj. Po predchádzajúcom neúspešnom kole sa na Sociálnu poisťovňu obrátil listom aj predseda kraja Peter Chudík. Požiadal v ňom predsedu Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne Františka Halmeša o stretnutie, aby si mohli vyjasniť vzájomné stanoviská. "Nekončiace sa konkurzné konanie odrádza záujemcov, ktorí majú záujem investovať," uviedol Chudík.
Celková uznaná výška pohľadávok spoločnosti Křižík predstavuje 613 miliónov korún, z toho bankám, ktoré mu poskytli syndikovaný úver, dlhuje podnik približne 348 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:00