StoryEditor

Dell mal brať úplatky

05.02.2007, 23:00

Sotva sa Michael Dell (na snímke) znova ujal kormidla výrobcu počítačov Dell, už má na krku nové problémy. Staronový šéf má zvrátiť klesajúce trhové podiely, no teraz musí riešiť aj obvinenia z korupcie.
Podľa nemeckých médií investori na okresnom texaskom súde zažalovali spoločnosť za to, že údajne každý štvrťrok dostávala od Intelu 250 miliónov dolárov, v prepočte 6,7 miliardy korún, aby neodoberal čipy od konkurencie. V hromadnej žalobe výrobcu obviňujú z toho, že "potajomky a pravdepodobne nelegálne" dostával od Intelu miliardu dolárov ročne. Podľa ich názoru tak Dell umelo zvyšoval svoje zisky.
Dell podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung zhruba pred rokom ukončil dlhodobý exkluzívny obchodný vzťah s Intelom, keď začal používať aj mikroprocesory konkurenčného Advanced Micro Devices (AMD).
Hovorca Dellu sa pre žiadne z médií nevyjadril. Intel, proti ktorému je táto žaloba tiež namierená, odmieta dôvody žalobcov. "Niektoré body sú úplne vymyslené," cituje ho denník Die Welt. Podľa neho obvinenia, ktoré sa čiastočne podobajú sťažnostiam AMD, sú nepodložené.
Žalobcovia vyčítajú Michaelovi Dellovi a jeho predchodcovi Kevinovi Rollinsovi rozsiahle zavádzanie akcionárov. Podľa advokáta Williama Leracha týmto spôsobom firma umelo vyhnala kurz akcií do výšok. A tak žaloba zasiahne aj audítorskú firmu PricewaterhouseCoopers.
Žaloba je ďalším úderom pre Dell, ktorý nedávno pritiahol pozornosť prokuratúry a burzového dozoru pre nerovnosti v bilanciách, píše Die Welt. Okrem toho musel opakovane varovať pred poklesom ziskov a zápasí s poklesom trhových podielov. Michael Dell sa pritom len minulý týždeň vrátil do šéfovského kresla a akcionári dúfajú, že sa mu podarí zvrátiť nepriaznivý vývoj.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 01:55