StoryEditor

Chevrolety sa montujú už aj v Kazachstane

26.04.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Na autosalóne v hlavnom meste Kazachstanu Astana vystavili prvé tri automobily Chevrolet, ktoré zmontoval Azia Avto, partner americkej automobilky General Motors, v meste Ust-Kamenogorsk. Chevrolety Captiva, Epica a Lacetti tu kompletujú zo súprav, ktoré dodáva GM zo svojich závodov v Južnej Kórei.
Montáž 1 500 vozidiel v tomto roku a vyše troch tisícok v roku 2008 prinesie značke Chevrolet silnú pozíciu na trhu s výrazným potenciálom rastu. V Kazachstane s 18 miliónmi obyvateľov vlani predali po prvý raz vyše 60-tisíc automobilov. Odhaduje sa, že do piatich rokov, vzhľadom na neustály rast ekonomiky, toto množstvo dosiahne štvrť milióna. Chevrolety zostavované v Ust-Kamenogorsku sú určené výlučne pre trh v Kazachstane.
V ostatných rokoch je Chevrolet obzvlášť úspešný na rýchlo rastúcich trhoch v Európe. Kým jeho predaj za prvé tri mesiace roka 2007 vzrástol oproti rovnakému obdobiu minulého roka v Európe o tretinu, v Rumunsku o 128 percent a v Rusku o 109 percent. Bulharsko zaznamenalo medziročný rast o 90 percent.
General Motors, najväčší výrobca automobilov na svete, je na čele svetového predaja 76 rokov. Založili ho v roku 1908 a hlavné sídlo má v Detroite. Spoločnosť zamestnáva približne 284-tisíc ľudí na celom svete a autá vyrába v 33 krajinách. V roku 2006 predal GM na celom svete takmer 9,1 milióna automobilov značiek Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, HUMMER, Opel, Pontiac, Saab, Saturn a Vauxhall. V Európe predáva GM vozidlá Opel, Vauxhall, Saab, Chevrolet, Cadillac, Corvette a Hummer na vyše 30 trhoch. Prevádzkuje tu desať výrobných a montážnych závodov v siedmich štátoch a zamestnáva okolo 60 500 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 19:59