StoryEditor

Kórejská dedina pri Žiline zhltne ešte dvesto miliónov

16.03.2006, 23:00

Do kórejskej dediny v Krasňanoch, ktorú odovzdali manažérom neďalekej automobilky, vedie rozbitá a úzka cesta. Denne po nej jazdia nákladné autá s materiálom pre stavbárov, ktorí musia upraviť okolie budov a bungalovov. "Byty sú pripravené na bývanie a vonkajšie okolie upravíme na jar," sľubuje primátor Žiliny Ján Slota.
V dedine bude ubytovaná asi stovka manažérov firiem Kia Motors a Hyundai Mobis. Kórejská dedina je od areálu automobilky vzdialená asi desať kilometrov a je vedľa hlavnej cesty zo Žiliny do Terchovej. Podľa Slotu je v dedine prestavaných vyše 400 miliónov korún. Dokončenie projektu bude stáť ešte ďalších dvesto miliónov.
Kórejskí zamestnanci automobilky budú bývať v 65 bytoch a členovia manažmentu majú k dispozícii bungalovy. Stavebné povolenia nedávno, teda v čase, keď sa už stavalo, vydal Obecný úrad v Krásňanoch. Podľa starostu Krasňan Jozefa Trnku pozemky od majiteľov vykúpili už vlani a všetky sú majetkovo a právne vyrovnané.
"Neviem, koľko ľudia dostali za štvorcový meter. Bolo to dohodnuté individuálne. Najprv nám bolo povedané, že kórejská automobilka chce na desaťhektárovej ploche postaviť areál pre jazdecký klub. Neskôr sme sa dozvedeli, že tam budú domy. Veci sme dôkladne overili a až potom sme vydali stavebné povolenie," zdôraznil Trnka.
Krasňany majú dostať od ministerstva hospodárstva desať miliónov korún na rozvoj. Podľa starostu ich použijú najmä na dostavanie chodníkov v obci a vedľa hlavnej cesty z Terchovej do Žiliny, kde vybudujú aj križovatku do obce. Peniaze použijú aj na kanalizáciu a infraštruktúru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:58