StoryEditor

Pošta zarobila 626 miliónov

19.04.2006, 00:00

Slovenská pošta po transformácii zo štátneho podniku na akciovú spoločnosť zaznamenala už druhý rok za sebou historicky najvyšší zisk. Za vlaňajšok presiahol 626 miliónov korún, čo je v medziročnom porovnaní viac o 161 miliónov korún.
Pošta si tak vytvorila predpoklady na svoj rozvoj a upevnila si pozíciu na trhu listových, balíkových a peňažných služieb. Tie sú v poslednom období pod čoraz väčším tlakom, vyvolaným znižovaním poštovej výhrady (už len zásielok do 50 g). Na slovenský poštový trh vstúpili aj noví hráči, ktorých rozvoj podporujú zahraniční investori.
Na prekročenie plánovaného hospodárskeho výsledku mala vplyv úspora nákladov na služby a hospodársku činnosť. Na výnosoch, ktoré v medziročnom porovnaní vzrástli takmer o tri percentá, sa podieľalo najmä doručovanie listových, balíkových a reklamných adresovaných zásielok, ktoré tvoria takmer tri štvrtiny z celkových výnosov.
Najvýraznejšie klesla úverová zadlženosť, ktorá ku koncu roku 2005 zaznamenala hodnotu len 4,3 percenta z aktív spoločnosti. Zostatok úverov vo finančnom vyjadrení predstavoval ku koncu vlaňajška necelých 440 miliónov korún. Z cudzích zdrojov financovala vlani pošta necelú štvrtinu investičných potrieb. Investície smerovali najmä do technického a technologického vybavenia.
Vlani čerpané úvery súviseli predovšetkým s reštrukturalizáciou úverového portfólia. Hlavným zdrojom financovania pošty sú však podľa generálneho riaditeľa Jána Ptačina vlastné zdroje. Pošta využíva aj lízingovú forma financovania. Netvorí však ani desatinu na celkovom financovaní a využíva sa pri obstarávaní áut.

Pošta v číslach
(v tis. Sk) rok 2005
náklady 7,71 mld. Sk
výnosy 8,09 mld. Sk
úvery/vl. imanie 5,44 %
investície 688,34 mil. Sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:27