StoryEditor

Televízne fabriky menia výrobu

Ľudia už nechcú televízory, ktoré im zaberú miesto v obývačkách. Prispôsobujú sa tomu aj výrobcovia na Slovensku. Končia s klasickými obrazovkami a orientujú sa na moderné tenké prijímače s displejmi na báze tekutého kryštálu.

Sláva klasických televízorov definitívne vybledla už aj na Slovensku. Výrobcovia upúšťajú od výroby prijímačov s CRT obrazovkami a výrobné linky orientujú na prijímače s LCD displejmi. Obmena technológií sa na Slovensko dostala zhruba po dvoch rokoch od masového rozšírenia novej technológie vo vyspelých krajinách.

Sony s CRT končí
Na klasické obrazovky úplne zanevrel japonský koncern Sony a neplánuje pokračovať v ich výrobe. Počas prvých mesiacov tohto roka Sony v Trnave vyrobilo posledných stotisíc televízorov s CRT obrazovkami. Začiatkom roka Japonci v Trnave spustili linky na výrobu televízorov s LCD displejmi. "Zatiaľ je výroba obmedzená," tvrdí Ján Pop, manažér divízie závodu Sony v Trnave. Plnú výrobnú kapacitu avizuje na jún.
Momentálne v závode spoločnosti Sony v Trnave pracuje 1 200 ľudí, no zmena orientácie a zvýšenie výroby si vyžiadajú aj viac zamestnancov. "Plánujeme zvýšiť počet zamestnancov až na 1 600," vyhlásil Papp. V priemere tak bude tento rok pre Sony v Trnave pracovať 1 350 ľudí.
"Začíname s výrobou televízora značky Sony Bravia," dodáva Pop. Televízor Sony Bravia disponuje LCD obrazovkou. Svoj rozmach v trnavskom závode zažili svojho času aj plazmové televízory, no Trnava s výrobou plaziem končí. "Už nebudeme podporovať plazmové televízory," spresnil Pop.

Postupný prechod na Orave
Spoločnosť OVP Orava, ktorá v Trstenej začala vyrábať televízory s LCD displejmi ako prvá na Slovensku, si vo výrobnom programe zatiaľ necháva aj klasické televízory. Výrobný sortiment mení len postupne. Generálny riaditeľ OVP Orava Jozef Sitek tvrdí, že firma tento rok vyrobí dvestotisíc televízorov, z ktorých tretina bude mať plazmové alebo LCD displeje.
Tradičný slovenský výrobca televízorov z Trstenej displeje novej generácie nevyrába. Kupuje ich od francúzskej spoločnosti Thompson a od holandsko-kórejského koncernu LG.Philips. Televízory s LCD displejmi oravská fabrika vyrába v spolupráci s taiwanskou spoločnosťou Tesco Electric & Machyneri.

Samsung o stratégii mlčí
Tretí veľký slovenský výrobca televízorov Samsung Electronics v Galante zatiaľ nechce prezradiť, kedy úplne nahradí klasické obrazovkami s displejmi novej generácie. Spoločnosť momentálne nezverejňuje žiadne informácie.
Podľa dostupných správ plánuje kórejský Samsung tento rok na Slovensku vyrobiť dva milióny televízorov. Súčasťou výrobného programu sú aj televízory s LCD displejmi. Zatiaľ nie je známe, dokedy bude slovenská vetva koncernu vyrábať aj klasické prijímače alebo televízory s plazmovými displejmi.

01 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhy zdravotníkov 02 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uhrík nevylučuje ani výrobu Audi 03 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na ťahu je Telekomunikačný úrad 04 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poliaci chcú blokovať hranice
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:55