StoryEditor

Fabriky ďalej zvyšujú výrobu

11.01.2007, 23:00
Hnacie agregáty ekonomiky bežia ďalej na vysokých otáčkach. Štatistický úrad včera vyčíslil, že v novembri vzrástla priemyselná výroba medziročne o 9,8 percenta a stavebníctvo o 11,7 percenta.

Hnacie agregáty ekonomiky bežia ďalej na vysokých otáčkach. Štatistický úrad včera vyčíslil, že v novembri vzrástla priemyselná výroba medziročne o 9,8 percenta a stavebníctvo o 11,7 percenta. Rast obidvoch ukazovateľov pohybujúci sa okolo desiatich percent je jedným z najprudších v Európe.
Priemysel je v dobrej kondícii najmä vďaka novým výrobným závodom. Motorom jeho rastu je totiž práve priemyselná výroba. Vo fabrikách sa v novembri vyrobilo o trinásť percent viac ako v rovnakom období roku 2005. Zaslúžilo sa o to najmä spúšťanie výrobných liniek v automobilkách PSA a Kia.
Akcelerácia priemyslu sa zrejme neskončila. Naznačuje to pokračujúci rast stavebnej produkcie, pričom podľa priebežných hlásení stavebných spoločností sa okrem ciest stavajú najmä nové závody po celom Slovensku. Najväčšiu skupinu nových výrobcov budú tvoriť dodávatelia pre automobilový priemysel.
Stavebný a priemyselný boom dáva tušiť, že Slovensko si zachová rýchly hospodársky rast. Predbežný odklad zvyšovania výkonnosti ekonomiky v poslednom vlaňajšom štvrťroku zverejnia štatistici začiatkom februára. V treťom štvrťroku 2006 poskočil slovenský HDP v medziročnom porovnaní o 9,8 percenta. Rýchlejšie v danom období rástli už len ekonomiky Lotyšska a Estónska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:15