StoryEditor

Konkurencieschopnosť Slovenska klesla

28.09.2006, 00:00
Vlani sme boli úspešnejší, keď sme boli o priečku vyššie. Spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky nás predbehlo jedine Česko. Najväčšie pozitíva zaznamenalo Slovensko v kategórii efektivita trhov.

BRATISLAVA - Slovensko sa v rebríčku konkurencieschopnosti svetových ekonomík spomedzi 125 hodnotených krajín umiestnilo na 37. mieste. Vyplýva to z prieskumu Svetového ekonomického fóra, ktoré takýto rebríček zostavuje každý rok.
Vlani sme boli úspešnejší, keď sme boli o priečku vyššie. Spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky nás predbehlo jedine Česko. Najväčšie pozitíva zaznamenalo Slovensko v kategórii efektivita trhov. Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu sa v tejto oblasti prejavili efekty reforiem, najmä daňového systému a pracovného trhu. Výhodou pre nás je aj zdravý bankový sektor a dostupnosť úverov. Naopak, najhoršie výsledky dosahuje Slovensko v kategórii vzdelávania. Podľa správy Svetového ekonomického fóra máme nízku mieru základného vzdelania.
Zlý stav máme aj v oblasti makroekonomiky. "Najväčším negatívom je reálny výmenný kurz koruny a eura. Posilňovanie koruny znižuje totiž konkurencieschopnosť ekonomiky. Ďalším negatívnym faktorom je deficit verejných financií," konštatoval Kičina.

Rebríček konkurencieschopnosti ekonomík

Štát 2006 2005
Švajčiarsko 1 4
Fínsko 2 2
Švédsko 3 7
Dánsko 4 3
Singapur 5 5
USA 6 1
Česko 29 29
Slovensko 37 36
Maďarsko 41 35
Poľsko 48 43
Zdroj: Svetové ekonomické fórum

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:48