StoryEditor

Ovocia je dosť, lacného i nekvalitného

Pätina ovocia a zeleniny, ktorú vlani kontrolovali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR, bola natoľko nekvalitná, že ju museli stiahnuť z predaja. Plody boli poškodené, nezodpovedali predpísanej veľkosti a výnimkou nebol ani plesnivý a zhnitý tovar. Najväčšie nedostatky zistili v maloobchode.
MÁLO ODBORNÍKOV
Podľa vedúcej Odboru špeciálnych komoditných režimov ŠVPS SR Viery Baričičovej dôvodov je viacero. "Výrazne ubudlo špecializovaných predajní, v ktorých zväčša pracovali ľudia so skúsenosťami, ktorí vedeli, ako s týmto špecifickým tovarom narábať," vysvetlila. V oddeleniach ovocia a zeleniny supermarketov a hypermarketov však podľa nej nie je dostatok kvalifikovaných pracovníkov. "Zlý je aj spôsob vyloženia tovaru. Dbá sa najmä na to, aby tovaru bolo veľa. Neráta sa s tým, že ho kupujúci, prehrabujúci sa v kopách tovaru, poškodia," dodala. Zničené plody tak zostávajú medzi ostatnými a znehodnocujú ich. Podľa Albína Sladovníka, ktorý sa zaoberá kontrolami kvality tovaru, obchodné reťazce nie vždy dokážu odhadnúť záujem o niektoré druhy ovocia a zeleniny. Tie sa potom kopia a znehodnocujú. Za hyenizmus označil, keď predávajúci kalkulujú s tým, že nahnité ovocie si kúpia sociálne odkázaní ľudia, ak bude mať nižšiu cenu.
CHÝBA OSVETA
Od roku 2000 sa výrazne zmenili požiadavky na kvalitu ovocia a zeleniny. Potravinový kódex je v tomto smere už v súlade s nariadeniami EÚ. Ovocie a zelenina sa podľa požiadaviek normy rozdeľuje do troch tried -- vynikajúca kvalita (extra trieda), dobrá kvalita (I. trieda) a predajná kvalita (II. trieda). "Obchodníci v SR často označujú za extra triedu ovocie nižšej kategórie a posielajú tak solventnejšiu kúpnu silu do zahraničia, kde za porovnateľnú cenu dostane naozajstnú kvalitu," doplnil A. Sladovník.
Situácia v kvalite tovaru sa však podľa V. Baričičovej postupne zlepšuje. "V deväťdesiatych rokoch, keď sa po garážach ponúkalo ovocie, ktoré sa nepodarilo predať v Rakúsku, to bolo oveľa horšie. Treba však viac osvety medzi zákazníkmi, aby nenakupovali iba preto, že je to lacné. V praxi sa inšpektori stretávajú aj s tým, že keď chcú zakázať predaj nekvalitného výpredajového tovaru, spotrebitelia protestujú. "Kým bude hlavným kritériom cena, nemôžme v oblasti ponúkanej kvality čakať prudké zlepšenie," uzatvorila V. Baričičová.
Kontroly kvality ovocia a zeleniny v roku 2002
Počet kontrol Počet nevyhovujúcich vzoriek
Veľkoobchodný sklad 1 438 170
Prvovýroba 280 11
Maloobchodná prevádzka 3 048 829
Spolu 4 766 1 010
Zdroj: ŠVPS SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:14