StoryEditor

Stock uprednostní slovenský trh

08.11.2006, 23:00
Autor:
SITASITA
Aby Stock Plzeň splnil nároky slovenských partnerov, musel dokonca čiastočne odmietnuť niektorých odberateľov z tretích krajín, a dokonca aj z Česka.

Česká spoločnosť Stock Plzeň a jej dcérska spoločnosť Stock Slovakia plne uspokojujú dopyt slovenských zákazníkov po svojich výrobkoch len za cenu znižovania dodávok ostatným odberateľom. Dôvodom je nedostatok potravinárskeho liehu v Českej republike. Aby Stock Plzeň splnil nároky slovenských partnerov, musel dokonca čiastočne odmietnuť niektorých odberateľov z tretích krajín, a dokonca aj z Česka. "Slovenský trh je v súčasnosti naším najdynamickejším odbytiskom, preto sú práve dodávky na Slovensko našou prioritou," uviedol generálny riaditeľ Stocku Plzeň Martin Petrášek.
Nedostatok potravinárskeho liehu spôsobuje, že Česko sa ako súčasť Európskej únie podriaďuje jej poľnohospodárskej legislatíve a postupne znižuje pestovanie cukrovej repy a produkciu cukru. S reguláciu výroby cukru v únii súvisí i nedávne rozhodnutie nadnárodnej skupiny Eastern Sugar zatvoriť päť cukrovarov v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.
S výrobou cukru je úzko spojená aj výroba liehu, keďže základnou surovinou na jeho výrobu je melasa z cukrovej repy. "Naši kmeňoví dodávatelia z Česka sú schopní dodávať len obmedzené množstvo liehu, ktorého cena sa zvýšila až o štvrtinu," informoval Petrášek. Dodal, že zásoby potravinárskeho liehu vo firme Stock Plzeň sú v súčasnosti na minimálnej úrovni. Na Slovensku zatiaľ nehrozí podobná situácia, avšak v budúcnosti tento problém nemožno vylúčiť, pretože zatvorením cukrovaru Eastern Sugar v Dunajskej Strede klesne objem produkcie cukru na Slovensku až o tretinu. Tým klesne aj objem vyrobenej cukrovej melasy a následne tiež potravinárskeho liehu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:53