StoryEditor

Za Samsungom idú dodávatelia

16.05.2007, 00:00
Skupina Samsung Electronics, ktorá už začala s výstavbou fabriky na LCD moduly vo Voderadoch, ťahá za sebou ďalších subdodávateľov. Jedným z prvých partnerov je juhokórejská firma Hanil Pack, ktorá už v priebehu najbližších týždňov začne s výstavbou nového závodu na okraji Šale. Prevádzka sa má špecializovať na spracovanie a distribúciu výrobkov z expandovaného polypropylénu a polystyrénu.

Skupina Samsung Electronics, ktorá už začala s výstavbou fabriky na LCD moduly vo Voderadoch, ťahá za sebou ďalších subdodávateľov. Jedným z prvých partnerov je juhokórejská firma Hanil Pack, ktorá už v priebehu najbližších týždňov začne s výstavbou nového závodu na okraji Šale. Prevádzka sa má špecializovať na spracovanie a distribúciu výrobkov z expandovaného polypropylénu a polystyrénu. Pôjde najmä o rôzne druhy výliskov a obalových materiálov. Na pozemku s rozlohou 25-tisíc štvorcových metrov vytvoria 50 nových pracovných miest. Výstavba fabriky a jej vybavenie technológiami si vyžiada 220 miliónov korún.
Obalové materiály sú určené nielen pre galantský závod Samsungu a pripravovanú LCD fabriku vo Voderadoch, ale aj ďalšie juhokórejské firmy pôsobiace v SR a okolitých krajinách. K ich klientom by mali patriť aj podniky z odvetvia automobilového priemyslu. Skupina Hanil pôsobí na Slovensku od roku 2005. Jedna z jej dcérskych spoločností -- Hanil E-HWA Automotive Slovakia -- postavila závod v Dubnici nad Váhom. Prevádzka dodáva interiérové diely pre závod Kia v Tepličke nad Váhom.
Väčšina subdodávateľov nového závodu na LCD obrazovky bude sídliť priamo vo Voderadoch pri Trnave. V tesnom susedstve fabriky vyrastie priemyselný park, v ktorom bude najväčším investorom juhokórejský Hansol LCD zameriavajúci sa na vývoj a produkciu zobrazovacích častí LCD displejov (tzv. black light unit). V závode s rozlohou 5 800 m2 plánuje vytvoriť až 1 800 pracovných miest. Firma Fine DNC bude dodávať rôzne oceľové dielce a rámy. V parku sa nájde i miesto pre jednu z dcérskych spoločností juhokórejského koncernu -- Samsung Cheil Industries. Tá sa bude spolu s firmou Samjin LND špecializovať na dodávky základových dosiek a rôznych ďalších plastových súčastí LCD displejov.
Juhokórejský výrobca plánuje do roku 2011 vo Voderadoch investovať 320 miliónov eur a zamestnať 1 200 ľudí. Ďalších 4 500 ľudí zamestnajú jeho subdodávatelia, ktorí spolu preinvestujú viac ako 10 miliárd korún. Samsung chce na Slovensku zriadiť aj vedecké centrum, ktoré sa v spolupráci s viacerými technickými univerzitami bude podieľať na aplikovanom výskume a inováciách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 10:30