StoryEditor

Siemens zrejme zruší viac miest

17.10.2005, 00:00

Nemecký koncern Siemens v rámci reštrukturalizácie zrejme uvažuje o tom, že predajom a odsunom výroby zruší oveľa viac pracovných miest, než bolo doteraz známe. Prípravy na rozsiahlu reštrukturalizáciu majú byť ukončené do valného zhromaždenia akcionárov, ktoré sa bude konať 26. januára 2006.
Podľa denníka Die Welt koncern v prípade potreby rozbije divíziu IT služieb SBS a ešte v tomto roku predá dcérsku spoločnosť Dematic. Hovorca koncernu sa však k týmto informáciám odmietol vyjadriť: SBS je okrem stratovej komunikačnej divízie Com a logistiky L&A jednou z problémových oblastí činnosti. V týchto troch oblastiach pracuje zhruba 100-tisíc ľudí, z čoho viac než 40-tisíc v Nemecku.
Jednou z možností je až na malú časť úplné vyčlenenie a predaj SBS, ktorý v Nemecku zamestnáva 15-tisíc ľudí a celosvetovo 37-tisíc. Podľa nemenovaných zdrojov už Siemens údajne rokuje najmä s americkými firmami, no medzi záujemcami má byť aj francúzska spoločnosť Atos Origin. V prospech Francúzov hovorí okrem iného fakt, že šéf nemeckej odnože Atosu Gerhard Fercho koncom 90. rokov pracoval v SBS.
Siemens chce do konca roka predať Dematic s 5 000 zamestnancami, ktoré nedávno vyčlenil z L&A. Za týmto účelom pred tromi týždňami vznikla pracovná skupina, ktorá má vypracovať časový plán predaja každej výrobnej lokality. Podľa nemenovaného zdroja už zástupcovia Siemensu rokujú s kupcami o konkrétnych podmienkach predaja. Siemens sa opäť k tejto informácií nevyjadril, podľa zdroja však má o túto dcéru záujem istá finančná inštitúcia.
S cieľom posilniť Com zvažuje Siemens väčšiu akvizíciu. Už pred mesiacom sa údajne uskutočnilo rokovanie s kanadskou spoločnosťou Nortel Networks, pretože Siemens potrebuje posilniť svoju pozíciu v zámorí, kde je takmer neznámy. Nortel sa pritom sám nachádza v kríze a jeho súčasná burzová hodnota dosahuje zhruba 11 miliárd dolárov.
Kanadská firma vyrába konkurencieschopné koncové zariadenia, kým Siemens má v tejto oblasti problémy a vzhľadom na rozsiahle úsporné opatrenia mu chýba dostatočná inovatívna sila. V dôsledku toho nemeckému koncernu unikajú firemní klienti, ktorí hľadajú nové systémy hlasového prenosu u konkurencie. Svedčí o tom aj fakt, že 80 percent firiem v priebehu dvoch rokov vymení zastarané prístroje Siemens High Com 300 za nové konkurenčné zariadenia. V rovnakom období sa navyše končí platnosť lukratívnych desaťročných zmlúv o údržbe, no keďže Siemens neponúka vlastné lacné riešenia, pravdepodobne sa mu nepodarí uzatvoriť nové.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 17:09