StoryEditor

Microsoft sa nebráni smernici EK

29.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Microsoft koncom minulého týždňa oznámil, že "urobí viac" na splnenie smerníc Európskej komisie. Americký softvérový gigant pritom už v stredu vyhlásil, že zverejní zdrojový kód operačného systému Windows. Doteraz to odmietal a konkurencii tak bránil vytvárať kompatibilný softvér. "Urobíme každú zmenu v technickej dokumentácii, o ktorú nás (Európska) komisia požiadala a sme pripravení urobiť viac, ak nás o to požiada," napísal vo vyhlásení Microsoft.
EK zápasila s Microsoftom osem rokov. V marci 2004 mu udelila pokutu 497 miliónov eur a prikázala predávať verziu operačného systému Windows bez audiovizuálneho programu Media Player. Microsoft sa však odmietol tomuto rozhodnutiu podrobiť a nechcel svoje zdrojové kódy zverejniť. V decembri 2005 EK pohrozila, že ak ich nezverejní, udelí mu pokutu až dva milióny eur denne.
Americká softvérová spoločnosť Microsoft minulý týždeň zverejnila aj výsledky za druhý finančný štvrťrok, ktorý sa skončil 31. decembra minulého roka a oznámila výnosy 11,84 mld. USD. Výnosy najväčšieho výrobcu softvéru na svete sa zvýšili z úrovne 10,82 mld. USD v rovnakom období predchádzajúceho finančného roku. Ako spoločnosť ďalej uviedla, jej tržby rástli vďaka dobrému predaju softvéru do osobných počítačov, ako aj firemného softvéru, ktorého predaj zaznamenal až 14-percentný medziročný nárast. Štvrťročný čistý zisk spoločnosti sa zvýšil medziročne o päť percent na 3,65 miliardy USD, respektíve 34 centov na akciu.
Finančný riaditeľ firmy Chris Liddell informoval, že spoločnosť očakáva dobré výsledky za celý finančný rok. Do konca júna plánuje Microsoft dodať na trh 4,5 až 5,5 milióna konzol Xbox 360. V druhom kalendárnom polroku 2006 by mala firma predstaviť nový operačný systém Windows Vista.
V súčasnom treťom finančnom kvartáli očakáva Microsoft čistý zisk na úrovni 32 centov až 33 centov na akciu pri výnosoch na úrovni medzi 10,9 až 11,2 miliardy USD. Za celý finančný rok pritom spoločnosť odhaduje čistý zisk medzi 1,29 USD až 1,32 USD na akciu, celoročné výnosy by sa mali pohybovať v rozsahu od 44 po 44,5 miliardy USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:29