StoryEditor

Senici zobrali dotácie

13.06.2007, 00:00

Mesto Senica prišlo o 213 miliónov korún zo štrukturálnych eurofondov a zo štátneho rozpočtu. Tieto peniaze boli určené na vybudovanie technickej infraštruktúry priemyselného parku. Hlavným dôvodom vypovedania zmluvy je nedodržanie zmluvných podmienok, ktoré samospráva údajne porušila tým, že neoprávnene predala jeden z pozemkov súkromnému investorovi.
Podľa primátora Ľubomíra Parízeka však inkriminovaná parcela nie je v areáli priemyselného parku, ktorý budujú na zelenej lúke, ale v areáli bývalých kasární. Tie sú tiež vo vlastníctve mesta, avšak majú charakter hnedej priemyselnej zóny.
Senica sa s miliónovými dotáciami z eurofondov musí definitívne rozlúčiť. Agentúre SARIO už vrátili zálohovú platbu 6,6 milióna korún a ďalší rozvoj priemyselného parku plánujú realizovať vo vlastnej réžii. Podľa primátora by ich problém mohol vyriešiť spoločný projekt so súkromným investorom, prípadne predaj celého priemyselného parku niektorému z developerov.
Mesto doteraz investovalo do priemyselnej zóny z vlastného rozpočtu približne 20 miliónov. Ďalších 200 miliónov predstavuje nepeňažný vklad vo forme pozemkov. Prvými investormi v tejto lokalite sú Arcelor Slovakia SSC a Haironville Slovensko, ktoré sú súčasťou oceliarskeho koncernu Arcelor Mittal. Potenciálni investori majú v Senici k dispozícii približne ďalších 100 hektárov majetkovo vyrovnaných pozemkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 02:26