StoryEditor

Zásielky majú neistý osud

24.05.2005, 00:00

Odkedy Deutsche Post presúva prepravu zásielok na externé spoločnosti, denne sa tisíce listov a balíkov strácajú niekde v Nikde.
Podľa Spiegel Online dôvodom sú úspory. Pošta na prepravu zásielok angažuje čoraz viac lacných spoločností, aj zo zahraničia. Rečové a orientačné problémy sú teda predprogramované. Ak poštár niekoľkokrát zablúdi, skončí vrece s listami pravdepodobne v kontajneri.
Za výber personálu zodpovedá firma. Jeho úroveň dokazuje nedávny proces v Trieri, kde 24-ročný vodič a jeho 52-ročný kumpán kradli celé nákladné vozidlá s poštou a obaja už boli pritom trestaní. Páchatelia preskúmali náklad, cenné zásielky vybrali, zvyšok vyhodili do blízkeho jazera. Na krádež upozornili listy plávajúce po hladine a požiarnici potom museli vyloviť "deponované" zásielky.
Poštové krádeže majú v Nemecku konjunktúru. Vo Frankfurte je stíhaná spoločnosť, ktorá kradla tisíce listov a spôsobila škody zhruba za 270-tisíc eur. Mestská polícia objavila mobilné telefóny, počítače a fotoaparáty v hodnote 200-tisíc, ktoré údajne ukradli zamestnanci pošty. V Kolíne sa zas 47-ročný disponent dcérskej firmy pošty obsluhoval z depozitára cenných listov, v Hamburgu neznámy páchateľ vlani pravidelne otváral listy a kradol peniaze a cenné predmety a v Berlíne polícia zistila, že sa z obálok stráca čoraz viac bankových kariet.
V bežnom pracovnom dni prepravia autorizované firmy viac než 70 miliónov listov a zhruba 2,8 milióna balíkov. "Niekoľko tisíc z toho sa možno stratí," povedal hovorca Deutsche Post Dirk Klasen. "Proti organizovanému zločinu sme aj my bezmocní," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 11:06