StoryEditor

Rast cien sa spomalil

18.10.2006, 00:00

Tempo medziročného rastu spotrebiteľských cien na Slovensku sa v septembri podľa metodiky Európskej únie spomalilo na 4,5 percenta z piatich percent v auguste. V samotnom septembri sa ceny medzimesačne znížili o 0,2 percenta po augustovom poklese o 0,1 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad.
Na Slovensku rastú ceny tretím najrýchlejším tempom v Európskej únii. Vyššiu infláciu majú len Lotyšsko a Maďarsko, kde v septembri ceny medziročne poskočili o 5,9 percenta. Naopak, najmenej dramatický rast cien majú Fíni (0,8 %), Nemci (1,0 %) a Švédi (1,2 %). V Česku vzrástli ceny o 2,2 percenta.
Hoci je inflácia na Slovensku jednou z najvyšších v Európskej únii, včera zverejnené čísla boli nižšie, ako pôvodne čakala Národná banka Slovenska. Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie jednotlivých krajín únie. Slúžia najmä na porovnanie indexov spotrebiteľských cien pri plnení kritérií menovej únie.
Infláciu podľa bruselskej metodiky sleduje NBS pri rozhodovaní o nastavení menovej politiky. Na konci roka NBS očakáva medziročnú infláciu 3,9 percenta; novú prognózu by mala zverejniť koncom mesiaca.
V medziročnom porovnaní sa v septembri najviac zvýšili ceny za bývanie a energie, a to o 13 percent. Naopak, najväčší pokles, o dve percentá, zaznamenali ceny v doprave. Za samotný september medzimesačne zdraželo hlavne vzdelávanie, a to o 2,7 percenta, ceny v sektore pošty a telekomunikácie zlacneli až o 4,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:40