StoryEditor

Texilan oprašuje značku Tatraľan

02.04.2003, 00:00

Vyšší objem tržieb o približne 29 % ako vlani plánuje dosiahnuť tento rok Texilan Bratislava. "Za vlaňajších desať mesiacov sme utŕžili za predaj výrobkov a služieb 133 mil. Sk a dosiahli vyrovnané hospodárenie s miernym ziskom," informovala ekonomická riaditeľka spoločnosti Magdaléna Horská.
AGRESÍVNA POLITIKA
Texilan je nástupcom bývalej akciovej spoločnosti Tatraľan Kežmarok, na ktorý bol v roku 2001 vyhlásený konkurz. Minulý rok v marci prevzal Texilan časť kežmarského podniku i zamestnancov a pokračuje v produkcii textilných výrobkov a geotextílií. Spoločnosť súčasne kúpila obchodnú značku Tatraľan, ktorú začne používať po ukončení konkurzu. Značka zastrešuje najmä ľanové, bavlnené a poloľanové materiály, najmä uteráky, utierky, posteľnú bielizeň, ale i metrový textil pre odevný priemysel.
"Konkurzná situácia ovplyvnila prvé mesiace fungovania Texilanu, ktorý sa musel znova uviesť na domácom i zahraničnom trhu, čo sa prejavilo aj na celkovo nižšom obrate firmy," povedala M. Horská. Spoločnosť preto stavila na agresívnu obchodnú politiku a znižovanie výrobných nákladov. Nižšiemu objemu výroby prispôsobila stav zamestnancov, ktorých počet klesol medziročne asi o sedemdesiat. Podľa slov ekonomickej riaditeľky, pokiaľ by nepristúpili na úsporné opatrenia, mohli by skončiť podobne ako ich predchodca. Zvyšovanie produktivity práce na druhej strane zodvihlo priemerný zárobok zamestnancov o vyše 2 500 Sk, na koncoročných 9 247 Sk.
ZNEUŽÍVAJÚ ZÁVISLOSŤ
Podiel exportu na tržbách Texilanu dosiahol vlani viac ako 32 %. Vývoz podniku smeroval najmä do Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Belgicka, Švédska, Dánska i Slovinska. M. Horská poukázala na horšiu platobnú disciplínu zahraničných obchodných partnerov, ktorí vedome zneužívajú závislosť podniku na prijatí i finančne nezabezpečeného kontraktu. Na druhej strane spolupráca s domácimi odberateľmi sa podľa nej výrazne zlepšila. Investície firmy sa vlani obmedzili iba na nutné rekonštrukcie a nákup informačných technológií. Výhľadovo majitelia pripravujú rozširovanie kapacity výroby a modernizáciu technológie, čo bude však závisieť od presadenia sa na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:52