StoryEditor

CzechInvest spustil nový program na podporu výskumu

09.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Agentúra na podporu podnikania a investícií CzechInvest spustila nový program zameraný na podporu prípravy projektov vo výskume a vývoji. Malé a stredné podniky môžu vďaka programu získať z fondov Európskej únie dotáciu až štvrť milióna českých korún na pokrytie nákladov spojených s prípravou návrhu projektu.
"Podpora podnikania, to nie sú iba dotácie, ale tiež prvky motivácie. Prostredníctvom nového programu tak chceme malých a stredných podnikateľov pritiahnuť k aktivitám vo výskume a v technologickom vývoji," povedal generálny riaditeľ agentúry CzechInvest Radomil Novák.
Účasť Česka v úniových projektoch je podľa jeho poradcu Luďka Nechlebu oveľa nižšia ako v pôvodných členských krajinách Európskej únie. "Jedným z dôvodov menšieho záujmu českých malých a stredných podnikov o projekty šiesteho rámcového programu sú vysoké náklady na prípravu projektov," dodal Nechleba. CezchInvest sa preto rozhodol situáciu zlepšiť pomocou nového programu, ktorý má českým firmám uľahčiť vstup do oblasti medzinárodnej technickej spolupráce.
O dotáciu môžu žiadať podnikatelia bez ohľadu na to, či ich projekty únia podporila alebo nie. "Musia iba dosiahnuť bodovú hranicu, ktorú stanovuje nový program agentúry CzechInvest na podporu účasti malých a stredných podnikov v šiestom rámcovom programe. Žiadosti o túto dotáciu prijímajú regionálne kancelárie CzechInvestu od začiatku tohto týždňa," uviedla hovorkyňa agentúry Jana Víšková.
Podnikatelia, ktorí splnia podmienky programu, môžu podľa Víškovej na štúdie realizácie, mzdové a režijné náklady a výdavky za poradenstvo získať dotáciu od 50 do 75 percent celkových uznateľných nákladov. Maximálna výška podpory je stanovená na 250-tisíc českých korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:48