StoryEditor

USA prehrali s úniou ďalší spor

27.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty americké pripustili, že prehrali s Európskou úniou dlhodobý spor na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorý sa týkal amerických daňových úľav veľkým vývozcom. Washington bude teraz zvažovať odvolanie, uviedol v noci z pondelka na utorok obchodný splnomocnenec USA Rob Portman.

Spojené štáty americké pripustili, že prehrali s Európskou úniou dlhodobý spor na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorý sa týkal amerických daňových úľav veľkým vývozcom. Washington teraz bude zvažovať odvolanie, uviedol v noci z pondelka na utorok obchodný splnomocnenec USA Rob Portman.
"Stále rozhodnutie WTO študujeme. Vyšlo len v piatok a my teraz zvažuje ďalšie kroky," uviedol Portman. WTO minulý týždeň poskytla obidvom účastníkom sporu dôvernú správu o prvom verdikte, avšak aj prvé správy naznačovali, že organizácia dala opäť za pravdu EÚ.
Tento spor, ktorý trvá už niekoľko rokov, vznikol kvôli daňovým úľavám pre americkým vývoz. Minulý zákon, ktorý dával úľavy tzv. zahraničným obchodným organizáciám, vlani USA zrušili, pretože WTO rozhodla, že sú v spore s medzinárodnými obchodnými pravidlami. Spojené štáty však v novom zákone poskytli vývozcom niekoľkoročné prechodné obdobie, na ktoré Európska únia podala ďalšiu sťažnosť.
WTO dala po prvom spore EÚ právo uvaliť na americký export sankčné clá v hodnote štyroch miliárd dolárov ročne. Brusel začal tieto clá uplatňovať na celý rad tovarov v marci minulého roka, a to na úrovni piatich percent a do konca roku ich zvýšil na 14 percent.
V tomto roku v januári EÚ sankcie zrušila, pretože Kongres schválil novú legislatívu, upozornila však, že ich obnoví, pokiaľ nový zákon bude v rozpore s pravidlami WTO.
"Bol som sklamaný -- hoci nie príliš prekvapený, ale napriek tomu sklamaný, pretože sme sa usilovali uviesť naše zákony do súladu s pravidlami medzinárodného obchodovania," uviedol Portman. Dodal, že americká vláda bude tento týždeň uvažovať o tom, ako bude v celej veci ďalej postupovať. Konečné slovo budú podľa neho mať zákonodarcovia v Kongrese.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 18:57