StoryEditor

Investícia IBM do nových technológií

03.11.2002, 23:00

Výkonný riaditeľ International Business Machines (IBM) Sam Palmisano v najnovšom firemnom vyhlásení zdôraznil, že táto najväčšia svetová skupina v oblasti výpočtovej techniky investuje 10 mld. USD do nových technológií, čím sa stransformujú a zjednodušia jednotlivé systémy informačných technológií a dôjde k redukcii ich ceny.
Ide o vôbec prvé verejné vystúpenie Sama Palmisana, ktoré sa týka stratégie IBM od marca 2002, keď nastúpil do funkcie.
Definovanie jeho predstáv mohlo v priamom prenose sledovať 400 najväčších odberateľov a klientov IBM a na vnútornom televíznom okruhu ho videlo 350-tisíc zamestnancov spoločnosti.
S. Palmisano zdôraznil, že celý priemysel informačných technológií (IT) je na prahu dramatických zmien. Všetky podnikateľské aktivity v tejto sfére vyžadujú ešte pružnejší prístup a vo väčšej miere musia zodpovedať meniacim sa podmienkam na trhu. S. Palmisano tiež dodal, že na druhej strane sa riadenie IT stáva čoraz komplexnejším a ešte komplikovanejším.
Výkonný riaditeľ IBM vyzval klientov, aby podporili otvorené technologické štandardy. Viaceré pasáže jeho vystúpenia označujú analytici za skrytý útok na Microsoft, jeho softvér a dominantné postavenie.
Klienti by mali podporiť také operačné systémy, akým je Linux, ktorý konkuruje Microsoftu, uviedol doslova S. Palmisano. Pracovný názov novej stratégie IBM sa nazýva "elektronický biznis na požiadanie" a táto stratégia má integrovať viaceré technologické iniciatívy v rámci IBM. Koordinuje ich viceprezident IBM Irving Wladislawsky-Berger.
Podľa jeho slov sa technológia IBM zameria na vývoj "autonómnych" počítačov, ktoré budú schopné samostatne sa opraviť, prípadne uskutočniť údržbu bez potreby veľkého počtu špičkovo zaplatených odborníkov v oblasti výpočtovej techniky. Nikdy nebudeme mať dostatok talentovaných ľudí na prevádzkovanie jednotlivých systémov IT, a preto je veľmi dôležité, aby sa počítače prevádzkovali autonómne, uviedol Wladislavsky-Berger. Dodal však, že IBM čaká ešte dlhá cesta, aby mohol všetky svoje zámery realizovať tak, aby sa stali počítačové systémy jednoduchšími.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:19