StoryEditor

Optifin Invest dosadil do Tatravagónky svojich ľudí

07.11.2006, 23:00

Bratislavský Optifin Invest, ktorý ešte v lete získal 83 percent akcií popradskej Tatravagónky, zavŕšil ovládnutie firmy. V pondelok na mimoriadnom valnom zhromaždení preobsadil vrcholné orgány vagónky.
Nový majiteľ zmenil predstavenstvo aj dozornú radu jedného z najväčších výrobcov železničných vagónov a podvozkov v Európe. Mená nových členov vedenia hovorkyňa Tatravagónky Mariana Králiková zatiaľ nespresnila.
Protimonopolný úrad schválil prevzatie Tatravagónky Optifin Investom v polovici septembra. Investor však dostal pokutu štvrť milióna korún za to, že priamu kontrolu nad výrobcom vagónov získal ešte pred jeho rozhodnutím. Optifin Invest považuje kúpu majoritného balíka akcií Tatravagónky za strategickú dlhodobú investíciu.
Noví majitelia chcú Tatravagónku, ktorá v uplynulých rokoch zápasila s balíkom dlhov, rastúcimi cenami vstupov a stratovým hospodárením, skonsolidovať a posilniť jej trhovú pozíciu. Predpokladajú nárast produkcie, stabilizáciu a vytvorenie nových pracovných miest.
Prognózy nového majiteľa vychádzajú z celoeurópskej konjunktúry trhu so železničnými vagónmi. Tatravagónka je od roku 2002 výlučným exportérom. Vyváža do Švajčiarska, Nemecka, Švédska a Poľska. Hrozba krachu doľahla na firmu koncom minulého roka. Vlani musela prepustiť vyše štyristo zamestnancov a na jar ju konzorcium veriteľských bánk požiadalo a predčasné vyplatenie dlhov približne za 900 miliónov korún.
Konateľom Optifin Investu je Daniel Minarovič, ktorý je aj vo firmách vlastnených bývalým riaditeľom Železníc SR Michalom Lazárom a podnikateľom Alexejom Beljajevom. Spolu kontrolujú viacero spoločností, ako napríklad City Trade Bratislava, Media Fair Stupava či Optifashion Bratislava.
Poprivatizačná história Tatravagónky je však spojená aj s takmer desať rokov nezvestným prednostom Okresného úradu v Poprade Vladimírom Bachledom, zavraždeným Petrom Steinhübelom či známym popradským podnikateľom Ondrejom Žembom, ktorí mali vo firme podiely.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 07:43