StoryEditor

O stámilióny sa súdi firma z hotela

04.04.2006, 00:00
Na Slovensku existuje spoločnosť, ktorá sa súdi o stovky miliónov, a predsa nikto o nej nemá bližšie informácie. Firma Noram Corporation Slovakia uzatvorila v 90. rokoch so štátnymi firmami zmluvy, na základe ktorých teraz bohatne.

Na Slovensku existuje spoločnosť, ktorá sa súdi o stovky miliónov, a predsa nikto o nej nemá bližšie informácie. Firma Noram Corporation Slovakia uzatvorila v 90. rokoch so štátnymi firmami zmluvy, na základe ktorých teraz bohatne.
Firma sa súdi so Železnicami SR o 22 miliónov dolárov, čo je takmer 700 miliónov korún, v súvislosti so zmluvou podpísanou ešte v roku 1996. Spoločnosť našla v druhej polovici 90. rokoch lukratívnych klientov aj v iných firmách ovládaných štátom. Zabezpečovala napríklad komunikačnú sieť pre Slovenskú poisťovňu, ktorá chcela od zmluvy odstúpiť. V tomto prípade sa strany vyrovnali mimosúdne, hodnotu vyrovnania ani jedna zo strán nespresnila.
Súdne spory o dodávkach technológií štátnym podnikom sú takmer jedinými dostupnými informáciami o Norame. Firma má v obchodnom registri uvedené, že sídli v hoteli West na Kamzíku v Bratislave. "Taká firma tu nie je," uviedla recepčná hotela. "V hoteli West máme kanceláriu, kam nám chodí pošta," oponoval recepčnej spoločník Noramu Igor Marek.
Firmu Noram Corporation Slovakia zastupujú oficiálne dvaja spoločníci -- Igor Marek a Adolf Rodriguez Gyurik, obaja údajne kanadskí Slováci. Marek odmietol o firme čokoľvek povedať, pokiaľ nebude vynesený rozsudok súdu v spore so Železnicami SR. "Momentálne čakáme na rozsudok. Dovtedy nemám čo povedať."
Podnikateľ tvrdí, že po skúsenostiach so slovenskými úradmi nie je isté, či firma bude rozvíjať podnikateľské aktivity na Slovensku aj naďalej. "Na 98 percent neplánujeme so spoločnosťou Noram na Slovensku už niečo rozbiehať," sľubuje Marek. "Prispeli k tomu najmä slovenské úrady."
Meno Igora Mareka figuruje aj v bratislavskej spoločnosti HAUS -- Ing, kde je uvedený ako konateľ. Marek sa nechcel vyjadriť, či spoločnosť HAUS -- Ing plánuje pokračovať vo svojich podnikateľských aktivitách.
Železnice musia zaplatiť náhradu škody za nedodržanie zmluvy na dodávku integrovaného komunikačného systému. Zmluva bola podpísaná pred desiatimi rokmi vtedajším riaditeľom železníc Milanom Chúpekom, dodatok k nej podpisoval Chúpekov nástupca Michal Lazar. Je pravdepodobné, že spor sa znova dostane na Najvyšší súd, pretože Noram a aj Železnice SR avizovali odvolanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:20