StoryEditor

Výrobcovia obrazoviek sa sťažujú

06.11.2005, 23:00
Žalobu kvôli dovozu dumpingových televíznych obrazoviek do Európy podali v Bruseli podniky Ecimex Group z Českej republiky a Ekranas z Litvy, ktoré ich tiež vyrábajú.

Žalobu kvôli dovozu dumpingových televíznych obrazoviek do Európy podali v Bruseli podniky Ecimex Group z Českej republiky a Ekranas z Litvy, ktoré ich tiež vyrábajú. Podnet je namierený proti výrobcom so závodmi hlavne v ázijských a juhoamerických štátoch. Druhú podobnú žalobu odoslali výrobcovia televízorov z Poľska, Maďarska, zo Španielska, z Francúzska, Nemecka, Talianska a Veľkej Británie.
Firmám prekážajú najmä obchodné praktiky konkurentov, veľkých koncernov, ktoré presúvajú výrobu obrazoviek i prijímačov z EÚ do krajín, ako sú Čína, Vietnam, Malajzia, Mexiko alebo Brazília. Žalobcovia chcú dokázať, že obrazovky z týchto krajín sa dovážajú na európsky trh za ceny, ktoré sú pod výrobnými nákladmi. Jasné vysvetlenie pre postup ázijských výrobcov však nemajú. "Zrejme sa snažia vytlačiť z trhu menších európskych výrobcov, potom zvýšia výrobu a namiesto doterajších strát by začali dosahovať zisky," myslí si riaditeľ Ecimexu Michal Mika.
Lacný dovoz spôsobuje európskym výrobcom problémy. V porovnaní s prvým polrokom 2003 sa podiel importu na európsky trh zvýšil o pätinu a teraz dosahuje 32 percent. V Európe sa vlani predalo 42 miliónov obrazoviek.
"Chceme spravodlivé ceny. Tieto veľké firmy straty ľahko vyrovnávajú ziskami napríklad pri výrobe mobilných telefónov. My sa však na túto výrobu špecializujeme a nemôžeme predávať za ceny pod výrobnými nákladmi," dodal Mika.
Ecimex tento rok vyrobí najmenej o stotisíc obrazoviek menej ako vlani. Minulý rok ich vyprodukoval okolo 700-tisíc. Ekranas podľa správy agentúry AFP čaká v konečnej bilancii stratu asi dva milióny eur, pričom vlaňajší zisk firmy dosiahol 340-tisíc eur. Dovoz lacných televízorov prekáža aj plzenskému výrobcovi televízorov Panasonic. "Z Číny neodoberáme ani jedinú súčiastku, uprednostňujeme certifikované výrobky," povedal hovorca podniku Jaroslav Souček.
Pod vplyvom ázijského dovozu sa v tomto roku cena klasických televíznych obrazoviek na európskom trhu znížila asi o desatinu.
Európska komisia má na posúdenie žaloby 45 dní. Obe žaloby boli podané prostredníctvom združení európskych výrobcov proti nekalému obchodu TUBE a POETIC.
(gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 03:31