StoryEditor

Enel investuje na východe

07.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Taliansky energetický koncern Enel plánuje masívne investície vo východnej Európe. Okrem zabehnutých ekonomík strednej a východnej Európy sa firma napríklad snaží získať kontrakt aj na výstavbu uhoľnej elektrárne v juhosrbskej provincii Kosovo.

Taliansky energetický koncern Enel plánuje masívne investície vo východnej Európe. Okrem zabehaných ekonomík strednej a východnej Európy sa firma napríklad snaží získať kontrakt aj na výstavbu uhoľnej elektrárne v juhosrbskej provincii Kosovo. Informovala o tom rakúska agentúra APA. O projekt, ktorého hodnota je asi tri miliardy eur (102,9 miliardy Sk), sa Enel uchádza s grécko-americkou spoločnosťou Sencap. Rivalmi sú nemecká firma RWE Power, česko-americké konzorcium ČEZ-AES a nemecko-americká skupina EnBW a Washington Group International. Elektráreň s výkonom 1 800 až 2 100 megawattov by mala byť dokončená do roku 2012.
Taliansky koncern plánuje rozsiahle investície aj v Rumunsku a Bulharsku. Chce postaviť napríklad jadrovú elektráreň v rumunskom Belene, ktorej hodnota sa odhaduje na štyri miliardy eur. Prúd vyrobený v Belene by potom predávali v Rumunsku, Turecku a Grécku.
V Bulharsku sa Enel snaží získať podiel v elektrickej distribučnej sieti. Okrem toho plánuje zvýšenie výrobnej kapacity elektrárne Maritza East 3 takmer o 100 percent. V tejto elektrárni Enel už vlastní 73 percent. Na Slovensku chce zasa väčšinový vlastník Slovenských elektrární do roku 2013 investovať 3,2 miliardy eur (v prepočte asi 110 miliárd Sk).
Firma má nemalé plány aj so západnou Európou, kde by rada získala španielsku elektrárenskú spoločnosť Endesa. Tú si už takmer zabezpečil nemecký konkurent E.ON, Enel ho však v minulých dňoch zaskočil, keď získal takmer 10 percent akcií Endesy, za ktoré ponúkol viac než pôvodne E.ON v rámci ponuky na väčšinový balík.
E.ON zároveň včera oznámil, že v minulom roku klesol jeho čistý zisk medziročne o 32 percent zo 7,41 na 5,06 miliardy eur. Príčinou je, že v roku 2005 zarobil E.ON na jednorazovom predaji aktív. Prevádzkový zisk pred odpočítaním úrokov a daní však medziročne stúpol o 12 percent na 8,15 miliardy eur, najmä vďaka rastu cien energií a plynu na dvoch najväčších trhoch, v Nemecku a vo Veľkej Británii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 00:58