StoryEditor

Penta súťaží s Kamazom o českú Tatru Kopřivnice

12.04.2006, 00:00

Finančná skupina Penta má záujem kúpiť ďalší podnik. Česká vetva Penty chce odkúpiť 80 percent akcií kopřivnickej automobilky Tatra. "Skupina už uskutočnila hĺbkovú kontrolu a dokončuje finančnú ponuku," citovali české Hospodárske noviny hovorkyňu Penty v Prahe Janu Studničkovú. O automobilku má záujem aj ruská firma Kamaz.
Skupina Penta podá ponuku na odkúpenie väčšiny akcií kopřivnickej automobilky, no bližšie plány s ňou však nechce uviesť.
Spoločnosť Tatra ani vedenie americkej spoločnosti Terex Corporation, ktorá drží väčšinový podiel akcií automobilky, sa nechcú k prípadnému predaju majoritného podielu akcií vyjadrovať.
O predaji väčšinového podielu sa začalo uvažovať po minuloročnej novelizácii zákona o obchodovaní s vojenským materiálom. Podľa nej musia ľudia v štatutárnych orgánoch zbrojoviek prejsť bezpečnostnými testami. Odborníci tvrdili, že o testy nemôžu požiadať cudzinci, český premiér Jiří Paroubek to však poprel. Terex prenechal riadenie firmy českým manažérom, ponechali si však svojich zástupcov v dozornej rade.
Viac ako 80 percent Tatry vlastní spoločnosť Terex Corporation, jedenásť percent patrí firme Vectra Limited. Zvyšných zhruba osem percent akcií vlastnia drobní akcionári. Automobilka Tatra predala v minulom roku 1 053 vozidiel, čo medziročne predstavuje nárast o desať percent.
Veľkými odberateľmi tatroviek sú firmy z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, Ruska a Indie. Výrobca tatroviek dodáva aj do Maďarska a na Slovensko. V posledných rokoch stúpa dovoz tatroviek najmä na Slovensko. Vlani automobilka dodala slovenským firmám viac ako dvesto nákladných áut, čo predstavuje asi stopercentný rast.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:37