StoryEditor

Rusi k nám prichádzajú vyrábať lieky

30.11.2006, 23:00

V priemyselnej zóne v Kežmarku sa usídli štvrtý investor. Po firmách Hengstler (USA), Treves (Francúzsko) a Rema Milano (Taliansko) to bude ruská spoločnosť Technomed Service z Moskvy.
Do výstavby závodu plánuje preinvestovať vyše pol miliardy korún a vytvoriť v dvoch etapách viac ako tristo pracovných miest. Investíciu uskutoční cez slovenskú dcéru Euroimuno Pharmacia. Pod Tatrami chce vyrábať farmaceutické a kozmetické prípravky na prírodnej báze, ktorých základom bude výťažok z mlieča jeseterovitých rýb.
Prvá etapa výstavby nového závodu má byť dokončená na budúci rok a pracovať v ňom bude okolo sto, prevažne vysokoškolsky vzdelaných ľudí. V druhej etape, ktorá sa skončí v roku 2012, zamestná investor ďalších vyše dvesto ľudí.
Pôjde o progresívne technológie s vysokou pridanou hodnotou a okrem výroby vznikne v Kežmarku aj výskumno-vývojové centrum, uviedol Peter Beck, manažér priemyselnej zóny. Žiadosť investora o stimuly podporí vládna investičná agentúra SARIO. Sľúbil to jej šéf Peter Hajaš.
Investor začne s výrobou širokospektrálneho prípravku na závažné ochorenia. Produkcia bude bez akýchkoľvek negatívnych dosahov na životné prostredie, sľubuje hovorca ruskej spoločnosti Igor Potockij. Podľa neho je prípravok v Rusku registrovaný ako voľne predajný a jeho registrácia v EÚ prebieha.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:18