StoryEditor

Standard & Poor's znížil rating BAA

08.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services znížila rating dlhodobých záväzkov britskej spoločnosti BAA z A na BBB+. Agentúra zároveň znížila rating krátkodobých záväzkov britského prevádzkovateľa letísk na A-2 z predchádzajúceho stupňa A-1.
Standard & Poor's tento krok zdôvodnil dohodou medzi vedením BAA a konzorciom Airport Development and Investment Limited (ADI) vedeným španielskou skupinou Grupo Ferrovial o kúpe BAA. Prípadné spojenie ADI a BAA by totiž mohlo podľa agentúry zhoršiť finančný profil britskej spoločnosti. Standard & Poor's upozorňuje, že ratingy BAA ponecháva v režime sledovania a môže ich ďalej znižovať.
BAA v utorok oznámil, že sa rozhodol akceptovať akvizičnú ponuku konzorcia ADI. Španielska stavebná skupina Ferrovial ponúka spoločnosti BAA za jej prevzatie spolu 10,3 miliardy libier, v prepočte 565,1 miliardy korún, respektíve 950,25 pence za akciu. "Predstavenstvo verí, že ponuka na tejto úrovni už predstavuje atraktívnu cenu pre BAA," uvádza sa vo vyhlásení BAA.
Letiská pútajú pozornosť investorov s dlhodobým výhľadom, pretože preprava v Európe by sa mala do roku 2020 zdvojnásobiť na úroveň dve miliardy cestujúcich. Vďaka vyššej preprave vzrastú príjmy z letiskových poplatkov a letiskových činností, ako sú prenájom obchodov či reštaurácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:58