StoryEditor

V spore Banskej Bystrice a Penty už mesto podalo trestné oznámenia

12.04.2006, 00:00

Po nedávnom uznaní pohľadávky Tikka Investments voči mestu Banská Bystrica krajským súdom urobil magistrát viacero právnych krokov. Nielenže podal na Najvyšší súd SR dovolanie proti rozhodnutiu, ale v krátkom časovom slede odovzdal orgánom činným v trestnom konaní aj podnet z podozrenia spáchania trestného činu na neznámeho páchateľa.
Trestné oznámenie z dôvodu možného marenia vyšetrovania odmietla prednostka mestského úradu Jaroslava Hýblová spresniť. Zistenia, na ktorých mesto podnet postavilo, nejasne naznačuje vyhlásenie o dôvodnom podozrení, že zahraničná obchodná spoločnosť so sídlom na Cypre je personálne prepojená s domácimi obchodnými spoločnosťami, ktoré takto v rozpore s platnými zákonmi získavajú nezákonné výhody. Záujmy cyperskej spoločnosti v súčasnosti zastupuje Penta Investments.
Mesto ďalej odmieta zodpovednosť za úver. "Ručilo zaň troma nehnuteľnosťami, je teda len záložcom. Investorský útvar mesta sa dostal do platobnej neschopnosti výlučne preto, že sa úvery v Dopravnej banke po vyhlásení jej konkurzu stali okamžite splatnými," argumentuje radnica.
Vykúpením budovy radnice a odpredajom pozemkov na Kačici si podľa zástupcov mesta Tikka už viac ako pokryla nadobúdacie náklady pohľadávky. Podobný názor ako mesto mal opakovane aj prvostupňový súd. Krajský súd však jeho rozhodnutie zmenil.
Predmetom konania bolo uvoľnenie časti vymáhaných 43 miliónov korún, predstavujúcich istinu úveru. O ďalších vyše 70 miliónov korún, ktoré exekútor zablokoval na účte mesta vlani, ešte stále nie je rozhodnuté. Rozsudok Krajského súdu je prvým rozhodnutím súdu, v ktorom bola Tikka úspešná. "Keďže Penta Investments až do tohto verdiktu nedisponovala žiadnym súdnym rozhodnutím potvrdzujúcim opodstatnenosť jej nároku, nemohol primátor kladne reagovať na jej ponuky o možnosti uhradenia pohľadávky s 30-percentnou zľavou," vysvetľuje Hýblová.
Penta dôrazne odmieta útoky, ktorými sa podľa nej snaží mesto odvrátiť pozornosť od jednej podstatnej skutočnosti -- investorský útvar mesta, ktorý mesto zriadilo a malo kontrolovať jeho hospodárenie, skrachoval a zanechal po sebe viac ako stomiliónový dlh voči 60 veriteľom.
"Sme toho názoru, že mesto je povinné zaplatiť za záväzky útvaru všetkým veriteľom, bez ohľadu na to, či ide o právnickú alebo fyzickú osobu, či ide o zahraničný alebo domáci subjekt. Je to otázka vymožiteľnosti práva a dodržiavania zákonov. Vyhlásenia predstaviteľov mesta nie sú pravdivé, pretože v prospech Tikky v exekučnom konaní rozhodol už prvostupňový súd tým, že dvakrát vydal poverenie na vykonanie exekúcie priamo na mesto," uviedla hovorkyňa skupiny Penta Andrea Straková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:07