StoryEditor

Zamestnanci Palmy zbohatnú

15.11.2006, 23:00
Pripravovaná akvizícia spracovateľa olejnín Palmy-Tumys naplní vrecká súčasných a bývalých zamestnancov. Spolu s manažmentom vlastnia zamestnanecké akcie v nominálnej hodnote tisíc korún. Slavia Capital za ne zaplatí 1,8 miliardy.

Pripravovaná akvizícia spracovateľa olejnín Palmy-Tumys naplní vrecká jej súčasných a bývalých zamestnancov. Spolu s manažmentom už jedenásť a pol roka vlastnia zamestnanecké akcie v nominálnej hodnote tisíc korún. Slavia Capital im za ne zaplatí spolu 1,8 miliardy.
Podľa informácií HN majú najviac akcií Palmy na svojich účtoch členovia vedenia podniku. Ich podiely majú v pripravovanej akvizícii hodnotu niekoľkých desiatok alebo stoviek miliónov.

Informačné embargo
Palma má vydané dve aktívne emisie akcií. Jedna z nich zahŕňa 1 277 cenných papierov, druhá 206 kusov. Zatiaľ nie je známe, či ich Slavia bude vykupovať za rovnaké ceny. Ak áno, za jednu akciu by tak ich súčasným majiteľom zaplatila 1,2 milióna. Palma ani Slavia sa k akvizícii nechcú vyjadrovať.
Blížiacemu sa predaju spracovateľa olejnín predchádzal tender, v ktorom dala Slavia vyššiu ponuku ako český chemický a potravinársky holding Agrofert.
Pôdu na predaj podielov si však manažment pripravoval už dávnejšie. Súčasťou kampane bolo napríklad hodnotenie od Slovenskej ratingovej agentúry. Vlani v novembri agentúra zdvihla Palme rating dlhodobých záväzkov v korunách z BBB na BBB+ so stabilným výhľadom a dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene z BB na BBB- rovnako so stabilným výhľadom. Krátkodobý rating zostal na úrovni S2.


Peniaze na ruku
Zďaleka nie je to prvý prípad, keď akvizícia pomohla súčasným a bývalým zamestnancom preberaného podniku. K státisícovým sumám sa pred jeden a pol rokom dostalo zhruba tritisíc zamestnancov Dusla Šaľa, keď Agrofertu predali svoje podiely v spoločnosti Prezam, majiteľa chemičky.
V polovici 90. rokov si podobným spôsobom na svoje prišli zamestnanci vydavateľstva Perex, keď od nich ich zamestnanecké akcie vykúpil podnikateľ Juraj Šedivý.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Wal-Mart ruší pre SARS cesty do Toronta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:35