StoryEditor

Kovový šrot uživí veľa malých firiem

02.01.2005, 23:00

Nefunkčné technologické zariadenia v skrachovaných firmách, resp. poľnohospodárskych družstvách sú obrovskou záťažou pre životné prostredie. Likvidáciou tohto železného šrotu sa zaoberá množstvo malých firiem, medzi inými i svidnícky Metalimpex. Aj keď, ako tvrdí jeho majiteľ Ján Ivančo, je v tejto oblasti silná konkurencia, práce je stále dosť.
"Obrovské množstvá kovového odpadu sú najmä v poľnohospodárskych družstvách. Sú nebezpečné najmä preto, že veľakrát ležia voľne pohodené v tráve, pričom do pôdy unikajú nebezpečné látky ako nafta alebo oleje. Spolupráca s družstvami je obojstranne výhodná. My na mieste spracujeme kovový odpad, odvezieme ho a ešte im zaň zaplatíme," hovorí Ivančo.
K významným zákazkám Metalimpexu patrí likvidácia starej technológie v bývalých kameňolomoch, ktoré firma získala pred dvoma rokmi od Cestných stavieb Košice. Podľa majiteľa firmy likvidujú zvyškový šrot, nefunkčné technologické linky a zariadenia napríklad v kameňolomoch v Borovníku, Brehove, v Zemplínskych Hámroch, v Dubnej Skale, vo Vígľaši i inde.
Oblasť Svidníka neoplýva priemyslom a kovového šrotu tam nie je nadbytok. Preto Ivančo oslovuje firmy produkujúce kovový odpad aj v iných regiónoch Slovenska. Blízkosť poľských hraníc ponúka tiež isté možnosti, tie však Metalimpex zatiaľ nevyužíva. Nevylučuje, že v budúcnosti môže byť zaujímavé i toto teritórium.
K najväčším odberateľom Metalimpexu podľa Ivanča patrí U.S. Steel Košice a Železiarne Podbrezová, a čiastočne i firmy v Maďarsku.
Metalimpex má v súčasnosti desať zamestnancov. Všetko sú to vyškolení paliči kovového šrotu, ktorí zároveň disponujú osvedčením o prácach vo výškach.
Firma má rozpracovaný ďalší projekt, pri ktorom plánuje žiadať o prostriedky z Recyklačného fondu. Ak bude úspešný, mal by pomôcť mestu Svidník i blízkym obciam so spracovaním zeleného odpadu. Bližšie informácie Ivančo zatiaľ nekonkretizoval, keďže projekt je stále v štádiu riešenia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:43