StoryEditor

VW zvažuje predaj továrne

25.08.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Nemecká automobilka Volkswagen v rámci úsporných opatrení zvažuje predaj továrne na výrobu liatych komponentov v Hannoveri. Spoločnosť však dodala, že o predaji továrne, ktorá zamestnáva 1 250 ľudí, zatiaľ ešte definitívne nerozhodla. Podľa Manager Magazin sa o hannoverskú továreň zaujímajú dvaja potenciálni kupci.
Výroba odliatkov je náročná najmä na ľudskú prácu, a preto je podľa analytikov pravdepodobné, že sa VW bude snažiť zbaviť sa tejto divízie a presunúť túto výrobu do krajín s lacnejšou pracovnou silou. Nemecko je známe vysokými mzdovými nákladmi a Volkswagen zasa ako automobilka s najdrahšou pracovnou silou na svete, aj keď v súčasnosti sa snaží šetriť.
Koncern chce v rámci reštrukturalizácie za štyri roky zvýšiť zisk pred zdanením až o štyri miliardy eur, v prepočte zhruba 150 miliárd korún. Automobilka chce predĺžiť pracovný čas bez mzdového vyrovnania zo súčasných 28,8 hodiny na 35 hodín týždenne, naráža však na tvrdý odpor odborov. Vedenie tvrdí, že bez úspor nebudú môcť zaručiť prácu 20 tisícom súčasných zamestnancov v Nemecku.
Na Slovensku pôsobí koncern prostredníctvom dcérskej spoločnosti Volkswagen Slovakia, ktorá začala v roku 1991 vyrábať v Bratislave a od roku 2000 má prevádzku aj v Martine.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:59