StoryEditor

Tatramat zvýši výrobu ohrievačov

06.12.2005, 23:00
Popradská spoločnosť Tatramat, ktorej stopercentným vlastníkom sa začiatkom tohto roka stala nemecká spoločnosť Stiebel Eltron, plánuje zvýšiť na budúci rok výrobu ohrievačov vody o polovicu oproti súčasnosti.

Popradská spoločnosť Tatramat, ktorej stopercentným vlastníkom sa začiatkom tohto roka stala nemecká spoločnosť Stiebel Eltron, plánuje zvýšiť na budúci rok výrobu ohrievačov vody o polovicu oproti súčasnosti. "Chceme dosiahnuť ročnú produkciu 300-tisíc kusov a zvýšiť zamestnanosť z 350 na 450 ľudí. To si vyžiada viaceré technické a technologické opatrenia," informoval generálny riaditeľ firmy Ján Miško.
Tatramat vyrába rôzne typy ohrievačov vody a viac ako 80 percent ich exportuje do západnej Európy, najmä do Holandska, Nemecka, Maďarska, Poľska, Ruska a krajín Beneluxu, ale aj do USA a Kanady. Stiebel Eltron z Holzmindenu je dominantnou európskou firmou vo výrobe elektrických ohrievačov vody, vykurovacích systémov a tepelných čerpadiel. Predáva svoje výrobky vo viac ako 120 krajinách, zamestnáva okolo 2-tisíc ľudí a dosahuje ročný obrat približne 320 miliónov eur.
Nemecký investor pri príchode do Popradu prisľúbil zvýšiť produkciu a zaviesť nový sortiment moderných a kvalitných ohrievačov vody, investovať do technológií, zvýšiť zamestnanosť i produktivitu práce. Profitovať z týchto rozvojových zámerov by mali aj ostatné firmy skupiny Tatramat, a to Tatramat Quazar, STD Tatramat a Scame Tatra, ktoré vyrábajú podporné komponenty, plastové dielce a polystyrénové tvarovky.
Jedna z nich, Tatramat Quazar, už ohlásila investíciu 200 miliónov korún do výstavby nového závodu, v ktorom by malo pracovať 250 ľudí. Po nábehu výroby na plnú kapacitu by mala dosahovať tržby okolo pol miliardy korún. Zaoberať sa bude predovšetkým produkciou hliníkových odliatkov a lisovaných plechov pre tradičných odberateľov, medzi ktorých patrí i firma Whirlpool. Výroba ohrievačov v Poprade dosahuje ročné tržby vyše 500 miliónov korún a produkcia ostaných firiem skupiny Tatramat vyše 1,4 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:37