StoryEditor

Ruský animovaný film čaká veľká budúcnosť

03.05.2006, 00:00
Walt Disney Studios a ďalší zahraniční producenti chcú vdýchnuť nový život ruskému animovanému filmu. Nárast počtu nových kín a obnova starých, vyšší ekonomický rast vytvárajúci viac voľného času pre najširšiu strednú vrstvu.

Americký mediálny koncern Walt Disney Studios a ďalší zahraniční producenti animovaných filmov chcú vdýchnuť nový život ruskému animovanému filmu. Nárast počtu nových kín a obnova starých, vyšší ekonomický rast vytvárajúci viac voľného času pre najširšiu strednú vrstvu - to všetko sú faktory, ktoré oslovujú zahraničné spoločnosti, napísal The Moscow Times.
Najväčším lákadlom pre producentov animovaných filmov je pokračujúci rast tržieb v ruských kinách. Tie sa len v minulom roku vyšplhali približne na 350 miliónov dolárov. A na tento rok analytici predpovedajú nárast tržieb asi na 415 miliónov dolárov. Napriek tomu, že tieto tržby ani zďaleka nedosahujú výšku tržieb v USA, ruský trh je pre zahraničné filmárske spoločnosti novou výzvou. Američania len v minulom roku zaplatili za lístky do kina približne deväť miliárd dolárov.

Filmový priemysel brzdí nedostatok peňazí

Krátko po páde bývalého Sovietskeho zväzu štátny producent kreslených filmov Sojuzmultfim viac-menej zastavil svoju činnosť. Technicky spoločnosť stále existuje, ale prakticky je úplne "mŕtva".
Andrej Dobrunov, šéf štúdia na výrobu kreslených filmov Solnečnij Dom, v rozhovore pre MoscowTimes pripomenul, že Sojuzmultfim v čase svojej najväčšej sláve zamestnával viac než 400 animátorov a ďalších ľudí od filmového priemyslu. Ako uviedol Akop Kirakosjan, riaditeľ Soyuzmultfilmu, spoločnosť dnes zamestnáva animátorov už len na čiastočný pracovný úväzok. "Väčšina z našich zamestnancov je dnes na voľnej nohe," dodal Kirakosjan.
Filmový priemysel v Rusku trpí podobne ako v postkomunistických krajinách strednej a východnej Európy nedostatkom financií.

Princ Vladimír láme rekordy

Štúdium kreslených filmov Solnečnij Dom odštartovalo svoju výrobu v roku 1999 s minimálnym kapitálom a nevyhnutným počtom animátorov. Počas nasledujúcich rokov sa spoločnosti podarilo prilákať kapitál zo súkromného sektora vo výške asi piatich miliónov dolárov a takmer 120 animátorov a hercov. Dobrunovov sen z 90. rokov vyrobiť film o slovanskej histórii začal naberať reálnejšie črty.
"Presvedčiť ľudí je ťažká práca. O to ťažšie bolo presvedčiť hercov z Európy, že sa nám podarí získať na projekt peniaze," povedal Dobrunov.
Napokon sa Dobrunovovi podarilo získať umelcov z Veľkej Británie, Maďarska a USA. O šesť rokov neskôr štúdio predstavilo svoj prvý animovaný film Princ Vladimír, zachytávajúci históriu Slovanov v 10. storočí. Tento film zaznamenal obrovský úspech. Od svojho uvedenia do kín koncom februára už stihol zarobiť viac než päť miliónov dolárov.
Princ Vladimír sa dnes označuje za najúspešnejší animovaný film v ruskej histórii. V tržbách ho zatiaľ predbehol len animovaný film Madagascar z produkcie DreamWorks, ktorý zarobil osem miliónov dolárov.
Okrem zisku z predaja lístkov Dobrunov očakáva zisk aj z jeho distribúcie. Distribučná spoločnosť Cascade nedávno predala práva na vysielanie Princa Vladimíra kanálu Channel One, veľký záujem je aj o DVD nosiče. Okrem toho už teraz prebiehajú rokovania o distribúcii filmu na zahraničné trhy.
Prvé úspechy žne ruské štúdium aj v zahraničí. Nedávno sa spoločnosti podarilo uzavrieť prvý kontrakt o spolupráci na novom projekte s fínskym štúdiom MRP Matila Rohr Productions. Zástupca fínskeho producenta Pekka Lehtosaari uviedol, že ich spoločnosti sa v ruskej firme podarilo nájsť kvalitného a lacného partnera.
Princ Vladimír odštartoval záujem o ruský filmový priemysel. Zástupca Ruskej filmovej asociácie Alexander Semjonov je aj napriek tomu stále skeptický.
"Pokiaľ sa Rusko nezameria viac na počítačovú animáciu, nikdy sa jeho filmy nedostanú do pozornosti Hollywoodu."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:44